PAUL LANSSENS' WEBSITE
met o.m. de stamboom Lanssens - Denoo - Meire
(Lanssens-Lansens-Lanssen-Lansen-Lamsens  en  ook  Denoo-Deno-Denaux  en  Meire)

De familienamen Denoo - Deno - Denaux
De familienaam 'Denoo' is verschenen in Pittem in 1612 bij het huwelijk van Charles 'Donou' met Maria Herraets. Charles was een inwijkeling uit Franstalig gebied, wiens geboortenaam origineel één van de volgende varianten moet geweest zijn: Deno, Denaux, Deneau, Deneaux, De Noue, Denoë, Doneau, Dunaux ... familienamen die we overal vinden in Noord-Frankrijk, in Wallonië, in Brussel, en in Brabant rond de taalgrens. Bij de aankomst van Charles in Pittem heeft de pastoor Charles' naam fonetisch gespeld en in het begin genoteerd als 'Donou'. Na vier jaar was de uitspraak blijkbaar geëvolueerd (Charles zal West-Vlaams geleerd hebben!!) en in 1616 werd er voor de allereerste maal geschreven 'Denoo'.
Ook al is de familienaam met de jaren over het land verdeeld, uit de geografische spreiding van vandaag is overduidelijk dat de naam uitgedeind is vanuit midden West-Vlaanderen.

Verspreiding familienaam Denoo

Onze West-Vlaamse Denoo's zijn van origine landbouwers, en hebben geen wapenschild. Oorspronkelijk (vóór 1600) komt de familie uit Franstalig gebied. Daar vonden we onderstaande wapenschilden.
Wapenschild de Noo uit Nederland


de Noo (Brussel-Nederland)
Wapenschild Deno uit Frankrijk

Deno (Frankrijk)
Wapenschild Denaux uit Frankrijk

Denaux (Frankrijk)

Het boek 'Geschiedenis van de LANSSENS-LANSENS-LANSSEN-LANSEN-LAMSENS 1460-2003' is uitverkocht.  Het boek 'Geschiedenis van de families MEIRE in Lapscheure, Oostkamp en Brugge' is nog te koop.
Een nieuw boek over 'De families Denoo, Deno, de Noo en Denaux 1585-2021' is klaar. Aanvullingen zijn nog mogelijk tot 20 september 2021.