NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Maria 'Cecilia' DESCAMPS


Cecilia's familienaam werd meestal geschreven als 'Decan'. Haar exacte geboortegegevens kunnen we niet vinden omdat de registers van Beselare slechts bewaard zijn vanaf 1752. Gelukkig zijn de alfabetische overzichtstabellen (de 'klappers') wel gered. Op die manier kennen we haar geboortejaar en de schrijfwijze van haar voornamen en familienaam. Gissen naar haar ouders aan de hand van de voornoemde tabellen kunnen we niet, want in de periode kort voor haar geboorte zijn er meerdere mannelijke Descamps gehuwd.
Volgens de huwelijksakte van de zoon Hubertus Wybo op 08.11.1826, is Cecilia overleden in oktober 1798 te Ardooie, maar kan er geen overlijdensakte teruggevonden worden. Dat klopt. In de burgerlijke stand is er geen akte aanwezig (we hebben alle individuele akten van de Franse jaren IV tot VIII overlopen): dit was een overgangsperiode waarin veel geboorten, huwelijken en overlijdens niet aangegeven werden uit onvrede met de Franse bezetter. En in de parochieregisters zijn er juist van 1798 geen registers bewaard! Er bestaat dus ook geen overlijdensakte om de namen van haar ouders te achterhalen.

Petrus Wybo wordt bij zijn overlijden aangegeven als zoon van Petrus & Anna-Maria Deschank, en 86 jaar oud (= geboren ca. 1727). Dat is duidelijk een dooreenhaling van 2 ouderparen. In die periode zijn er in Ardooie volgende gezinnen:
- Petrus Wybo x Maria-Catharina Desmet: zij hebben een zoon Petrus Wybo op 05.06.1729.
- Elias Wybo x Anna-Maria Descamps: zij hebben een zoon Petrus Wybo op 06.07.1733.
Het correcte ouderpaar is het laatstgenoemde, want Anna is 2x meter, nl van het oudste kind (Hubertus Wybo op 17.02.1762) en van het vijfde (Francisca Wybo op 10.03.1767). En verder zijn Augustinus Wybo en Martinus Wybo (allebei zonen van Elias) eveneens peter, respectievelijk van Barbara (20.07.1765) en van Hubertus (04.11.1773).


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be