NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Dery-Achiel LAMSENS


Dery maakte in 2005 een voettocht naar Santiago de Compostella. Zijn avontuur werd uitgebreid beschreven in de Weekbode van 16.09.2005.

Ieder jaar deed hij, net voor het pinksterweekend, een tweedaagse voettocht van 100 km naar de Zwarte Madonna van Halle. Hij deed dat al die jaren om twee redenen: «opdat zijn gezin en familie het goed zouden stellen en omwille van de sportieve uitdaging», aldus Elsje in de Krant van West-Vlaanderen. In 2012 was het zijn dertigste keer, toen het drama toesloeg.
Donderdagochtend 18.05.2012 was hij vanuit Moorslede vertrokken. Voor het tweede jaar op rij was hij in gezelschap van een collega bij Recticel, Karl Vereecke. De eerste dag wandelden ze tot in Mater bij Oudenaarde, waar ze aten en overnachtten in café De Groene Boom. Dat is halfweg het hele traject en ongeveer 50 kilometer ver. 's Avonds belde Dery naar Elsje dat alles goed verlopen was, en dat hij en zijn kompaan vroeg gingen slapen. Vrijdagmorgen stonden ze al om 4 uur op, om een half uurtje later te vertrekken naar Halle. Amper 500 meter verder, op de heel drukke weg naar Brakel, gebeurde het fatale ongeval.
Karl stapte op het fietspad en Dery in de berm van de N8. Ze wandelden aan de rechterkant. Een grijze Hyundai met aan het stuur Stefaan De S. (°1972), een bouwvakker uit Edelare-Oudenaarde, kwam na een flauwe bocht naast zijn rijstrook waar hij Karl Vereecke aanreed in de rug. Die belandde eerst op de voorruit, en werd dan gekatapulteerd bovenop Dery Lamsens. De collega was op slag dood. Dery had bloedophopingen in de hersenen, een klaplong, een afgescheurde hartklep, een breuk van de oogkas en een beenbreuk. De dokters moesten kiezen tussen twee spieren doorsnijden of zijn voet amputeren en hebben voor de eerste oplossing gekozen.
De bestuurder reed te snel (90 km/h bij een maximum van 70 km/h) en pleegde vluchtmisdrijf. Enkele uren later begaf hij zich naar de politie om aangifte te doen van de diefstal van zijn auto. Dat deed hem de das om. Op de plaats van het ongeval werd de afgeknapte spiegel van zijn auto teruggevonden en hij bleek hij onder invloed van alcohol. Hij werd aangehouden op verdenking van onopzettelijke doding, slagen en verwondingen, vluchtmisdrijf en een hele reeks verkeersinbreuken. Na een maand werd hij vrijgelaten onder voorwaarden, om later voor de rechtbank te komen.

Voor de rechtbank hield Stefaan De S. vol dat hij zich niets van het ongeval herinnerde en met een complete black-out worstelde. De zaak had normaliter door de politierechtbank in Oudenaarde moeten worden behandeld, maar werd verwezen naar de correctionele rechter. Redenen? De beklaagde deed een valse aangifte van de diefstal van zijn auto en beweerde aanvankelijk dat iemand anders het ongeval veroorzaakte. Er werd Stefaan De S. heel wat in de schoenen geschoven: onopzettelijke dood van Karl Vereecke, toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen aan Dery Lamsens, valse aangifte, vluchtmisdrijf en rijden onder invloed. Uiteindelijk werd hij in maart 2014 veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden effectief en rijverbod van achttien maanden, plus een boete van 3.000 euro. Voor dronkenschap achter het stuur werd hij vrijgesproken, maar hij moest zich wel laten behandelen voor zijn aanslepend drankprobleem. Na het rijverbod moest hij medische en psychologische testen en een praktisch examen afleggen. Tot ontzetting van de familie toonden de doodrijder en zijn advocaten geen enkel teken van inkeer, en trachtten zelfs de verantwoordelijkheid volledig in de schoenen van de slachtoffers te schuiven: zij vroegen de vrijspraak en dreigden van in beroep te gaan.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be