Rosika Lamsens was 17 jaar lang zelfstandig uitbaatster van het wijkcafé "De Ruiter". Haar familie baat reeds 100 jaar dit gezellige café uit. Ze staat bekend als een boeiende vertelster. Elk jaar organiseerden ze wijkfeesten met verschillende activiteiten. Haar zoon Johan is haar ondertussen als uitbater opgevolgd.
Frans kreeg in 1996 een ruilhart.
In de Krant Van West-Vlaanderen editie Roeselare - 13-02-2009 verscheen volgend artikel over Rosika en Frans.
Heden ten dage vind je Frans Debrauwer (63) en zijn vrouw Rosika Lamsens (63) terug op de Ruiter. Sinds hun huwelijk in 1967 wonen ze in het ouderlijk huis van Rosika, naast café de Nieuwe Ruiter. Voordien echter was Frans een rasechte Moorsledenaar, samen met zijn acht broers en zussen gekweekt in de Breulstraat onder de vleugels van moeder Maria Verhelst en vader Leon Debrauwer.
De liefde voor Moorslede bleef altijd bestaan, Frans volgt nog steeds al het nieuws uit zijn geboortedorp op de voet. Geregeld zakken hij en zijn vrouwtje, cultuurliefhebbers als ze zijn, af naar Moorslede om er een voorstelling bij te wonen.
Uit hun huwelijk kwamen er twee zonen voort; enerzijds is er Johan Debrauwer (36) die samen met zijn vrouw Sylvie café De Nieuwe Ruiter openhoudt. Een familiebedrijf als het ware, want Rosika en Frans stonden voorheen een hele carrière achter de tap in de herberg. Begin mei echter kiezen Johan en Sylvie samen met hun dochter Justien (11) en Julien (3) voor een ander leven. "Logisch als je 15 jaar lang week en weekend op post geweest bent" weet Frans. Anderzijds is er Lieven Debrauwer (40), een bekend cineast sinds zijn succesfilms Pauline en Paulette en Confituur.
Deze laatste besliste in een zotte bui om een theatertournee op poten te zetten, waarin hij musical en cabaret verenigt. Moeder Rosika vertelt : "Een tiental jaar geleden op een daguitstap tijdens een filmcongres in Bourges was Lieven voor de ambiance wat beginnen zingen op de bus. 's Avonds bij het diner werd hem opnieuw gevraagd om nog iets te brengen, want de mensen hadden het leuk gevonden. Lieven wist zelf niet dat hij kon zingen, maar amuseerde zich best en besloot om zangles te volgen. Daar ontmoette hij pianist Mark Maes, de man die tijdens deze Cineast in concert de muzikale begeleiding voor zijn rekening neemt. Na enige tijd en nog enkele korte opvoeringen besloten ze samen deze tour op het getouw te zetten" aldus Rosika.
"Er doen soms geruchten de ronde dat Lieven nu geen films meer zou maken, maar dat is zeker niet waar. Het vergt enige tijd om een nieuw scenario te schrijven en de nodige financiële middelen bijeen te krijgen om een langspeelfilm te maken. Deze tour was een mooie overbrugging van zo'n periode," gaat Frans verder. De vrije tijd die Frans en Rosika hebben, gaat op in het volgen en steunen van hun kinderen en kleinkinderen. Ze proberen op zoveel mogelijk shows van Lieven aanwezig te zijn, maar nemen ook de tijd om kleindochter Justien naar de dansles te brengen.
"'t Is een echt talent," weet de trotse oma. Zelf neemt ze nog de tijd om te bloemschikken en met het goede weer gaat ook de fiets van stal. Frans is een fervent voetbalsupporter en volgt KSV de Ruiter van dichtbij. We polsen nog snel even hoe diep de Moorsleedse wortels zitten en vragen hem aan welke kant hij zit bij SV Moorslede - KSV de Ruiter ? "Die match komt er niet dit jaar, want ze spelen in een andere reeks" besluit hij handig. Afspraak zaterdag in de Bunder, waar ze op post zullen zijn voor de Valentijnseditie van Cineast in concert.
_________________________________________
Bij haar overlijden lezen we volgende tekst:
Rosika Lamsens werd op 11 juni 1946 geboren in het ouderlijk huis op De Ruiter waar een melk- en kolenhandel was. Rosika had nog een zus Andrea en vier broers, André, Roger, Noël en Erik. Rosika trouwde met Frans Debrauwer en dit koppel kreeg twee kinderen, Lieven en Johan. Johan is gehuwd met Sylvie Maugé en zij schonken Frans en Rosika twee kleinkinderen, Justine en Julien.
Na de lagere school op De Ruiter liep Rosika school in de Burgerschool. In 1967 trouwde ze met Frans en twee jaar later werden ze de uitbaters van café De Nieuwe Ruiter. Ze baatten het café 17 jaar uit en stopten ermee in 1986. Nadat het café negen jaar werd verhuurd, hielden zoon Johan en schoondochter Sylvie De Nieuwe Ruiter open. Rosika en Frans hielpen een handje waar nodig. Bij het 150-jarig bestaan van brouwerij Rodenbach in 1986 werd Rosika gevraagd om de supervisie te doen in de reusachtige feesttent in de brouwerij.
Rosika was bij heel veel verenigingen en organisaties betrokken. Ze stond mee aan de wieg van de fietsclub op De Ruiter en wanneer er wijkfeesten of kampioenenvieringen waren, zorgde Rosika altijd voor de goede luim. Ze slaagde er als geen ander in om mensen samen te krijgen en aan het lachen te brengen. Hilarisch waren haar toneelstukjes op familiefeestjes waarin ze een non speelde en haar broers Noël of Erik mijnheer-pastoor waren. Samen met Erik voerde ze vorig jaar nog een toneelstukje op bij de 70-jarige verjaardag van Marc Sioen.
Maar Rosika was vooral bekend omdat ze overal te zien was met haar kleinkinderen Justine en Julien. Toen haar zoon Johan bij De Ruiter voetbalde, stond ze vaak langs de zijlijn te supporteren. En nu Johan triatleet is, liet ze zich door Frans naar de meet voeren om haar sportieve zoon te zien finishen. Zelf fietsen zat er niet meer in want na een rug-, knie- en twee heupoperaties ging het allemaal een beetje minder vlot. Rosika was ook een onvoorwaardelijke fan van het werk van haar andere zoon Lieven. Of het nu om catering ging of helpen op de filmset, Rosika stond altijd klaar.
Zelf waren zij en Frans ook graag van de partij op alle Roeselaarse evenementen. Twee weken geleden tekenden ze present op de première van de Kloen-musical en toen Frans op zondag naar het voetbal ging, pikte Rosika zowaar nog een Kloen-voorstelling mee. Vorig weekend werd Rosika ziek en broer en dokter Erik bracht haar zondagmorgen naar de spoedafdeling van AZ Delta. Een levensbedreigende bacterie kon niet bedwongen worden en Rosika is op dinsdagmorgen 1 december om 00.35 u zachtjes ingeslapen, omringd door haar naasten.
Lieven Debrauwer voegde er aan toe: «Mama werd vaak aangesproken over mij en mijn werk. Maar ze vertelde altijd onmiddellijk dat ze twee zonen heeft. Ze probeerde er altijd te zijn voor zowel Johan als ik. Ze was enorm trots op ons alletwee. Ik gaf haar ieder jaar een kalender met familiefoto's en ze gebruikte dat altijd én keek er ook heel veel in. Toen er die brand was bij mij, stond ze ook onmiddellijk klaar om te helpen en me moed in te spreken. Ze was een energieke vrouw en een schitterende moeder.»
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be