NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Johan-Bart LAMSENS


Op 27.04.2018 liet Johan volgend interview optekenen in de Krant van West-Vlaanderen.

«Ik ben opgegroeid tussen De Ruiter en De Zilverberg. Dat was nog op de Roeselaarse buiten en als kind deed ik niets liever dan de beken en grachten aflopen om te zien welke diertjes in of langs het water leefden. Ik keek ook altijd in de fuiken die André Decock, de toenmalige Roeselaarse rattenvanger, plaatste aan de beken. Er zaten daar dan muskusratten en bruine ratten in. Ik volgde de tuinbouwschool in Roeselare, maar toen ik zestien was, werd mijn vader invalide en ging ik mee met mijn moeder op melkronde. Dat heb ik gedaan tot ik een jaar of dertig was en toen nam ik deel aan een stadsexamen bij de Groendienst. Ik heb negen jaar met de tractor gereden en gesproeid tegen het onkruid. Nu gaat het er allemaal veel ecologischer aan toe en vanaf 2003 kon ik André Decock opvolgen als rattenvanger. Ongeveer één derde van de tijd besteed ik aan rattenvangen. Ik ben ook ploegleider en stuur collega’s en aannemers aan, volg alles op wat te maken heeft met onderhoud en herstellingen van riolen, beken en baangrachten, terwijl ik ook de gescheiden rioolstelsels controleer.»
«Muskusratten vinden we nu niet meer in Roeselare, die zijn uitgeroeid in onze streek. Maar we moeten het wel goed in de gaten houden, want muskusratten komen nog veel voor in de grensstreek van Komen, Wervik en Moeskroen, waar het vangen van ratten niet zo intensief gebeurt. De bruine rat komt in Roeselare wel veel voor en dan vooral waar maïs gezaaid is en/of gestaan heeft. Bruine ratten zijn namelijk dol op jonge maïsplantjes. We vangen de ratten niet meer met fuiken onder water, want er zaten soms andere diertjes zoals jonge waterhoentjes in die fuiken en we moeten de natuur een beetje beschermen. We vangen nu ratten met klemmen en een minimum aan gif. Ratten moeten altijd gevangen worden want voor je het weet, heb je met een rattenplaag te maken. Toch doen die beestjes ook nuttig werk: ze kuisen de riolen waarin ze wonen. Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de ongemakken die ratten veroorzaken.»
«Ik hoop zeker om deze job nog te kunnen uitoefenen tot aan mijn pensioen. We hebben een goede groep collega’s van een twintigtal personen en ik ga iedere dag graag naar mijn werk.»


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be