NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Joannes Bapt. B. F. ('Jan 5') VERMEIRE


Jan-5 heette voluit Joannes-Baptista-Bernardus-Franciscus Vermeire.
Het getuigenis van Jan's zoon Valère Vermeire begon met het verhaal neergeschreven bij grootvader Frans Vermeire. Dit is het vervolg.

De jongste zoon van de in eer geknakte Frans Vermeire was Joannes - "Jan" Vermeire. Hij huwde in 1924 met Irma Van Damme. Zij vestigden zich op een kleine boerderij in Pervijze. Die werd echter 'onder hun gat' verkocht, zodat Jan en Irma moesten verhuizen naar een andere kleine boerderij op de 'Zwaanhoek' in Oudenburg. De nieuwe eigenaar in Pervijze ploegde het erf om. Op de hofplaats stootte hij op een koperen moor vol zilveren en gouden muntstukken. Dit was frontgebied geweest, en de vorige bewoners hadden in 1914 hun geld onder de grond verstopt. Wellicht waren die mensen overleden. Jan Vermeire had twee jaar lang over de schat gelopen zonder hem te vinden.

Van de kleine hoeve in de Zwaanhoek in Oudenburg maakte Jan een fatsoenlijk bedrijf. Op zijn 50-ste werd hij weduwnaar. Vier jaar later hertrouwde hij met Julia Dierickx, en ging met haar rentenieren in Lapscheure. Julia was weduwe van Emiel Matthys (+Damme 14.06.1950) en had 3 kinderen:
- André Matthys x Lucienne Demon
- Alma Matthys x André Demon
- Guido Matthys x Simonne Nachtegaele

Jan's oudste zoon Valère Vermeire volgde zijn vader op, en liet de boerderij verder bloeien.

Eddy Vermeire, zoon van Valère en Antoinette, volgde op en was goed bezig, toen plots de alarmbel klonk. De Zwaanhoek werd geklasseerd als waardevol en historisch natuurgebied. Er volgde een vloedgolf van regelgevingen, met als gevolg dat er voor een landbouwer niets meer mogelijk was. Door de groene beweging werd hem een overeenkomst opgedrongen, waardoor Eddy, net als zijn grootvader Jan en zijn overgrootvader Frans, op straat belandde. Het verschil ... Frans en Jan hadden het moeten afleggen tegen de algemene economische evolutie, Eddy daarentegen werd doelbewust en achterbaks weggepest door de Groenen.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.538 personen (individuals, personnes) d.d. 1 augustus 2023 - site: http://lanssens.be