NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Maria Theresia AMEYE


Bij hun huwelijk wordt Joannes 'Sodein' genoemd en Maria-Theresia is 'Omeye'. Volgens de doopakte van hun dochter Leocadia 'Saddeyn' (!) is hij geboren zijn in Izegem en zij in St-Denijs ('parochia St-Dionisii'). In de geboorteakte van hun zoon Jacobus Maes op 28.05.1769 in Emelgem lezen we bovendien dat ze de dochter is van Alexander Ameye die in 'Airseeuw' (Herzeeuw - Herseaux) woont.

De geboorte van Joannes-Baptista hebben we pas na zeer veel zoekwerk gevonden in Izegem onder de naam 'Soudain', nadat we de geboorte op 06.02.1730 gevonden hadden van een twee jaar eerder overleden broertje met dezelfde voornaam: Joannes-Baptista 'Sodain'.

De geboorte van Maria-Theresia was nog veel moeilijker te vinden. In de gemeente St-Denijs bij Zwevegem is in die periode alleen een Andreas Ameye geboren in 1735, zoon van Alexius & Margareta Delmontaine. Dat is haar broer, maar waar is zijzelf?
De verwijzing naar 'parochia St-Dionisii' vinden we in de boeken van Izegem en van Emelgem, die behoorden tot het bisdom Doornik. We hebben dus verder gezocht in alle parochies toegewijd aan St-Dionysius in het bisdom Doornik én in het bisdom Brugge, en dit zowel onder Ameye, Hameye, Omeye, en Homeye, Vanameye, D'Hameye, enz., maar noch in Izegem, St-Denijs-Westrem, Geluwe, Moerkerke, Zarren en Veurne was zij te vinden.

Terug in St-Denijs-Zwevegem viel ons oog op een doopakte van Maria-Theresia 'Home' en dit was raak.
Het is een doopakte op 13.05.1734 van Maria-Theresia Homë (met umlaut), dochter van Alexander & Maria-Margareta Montain, met als peter Augustinus Homë, en als meter Maria-Anna Broucke.
In de marge staat echter de volgende correctie, bijgeschreven op 25.05.1756: «... volgens de getuigenis van drie van haar broers had er moeten geschreven zijn Maria-Theresia Amez, dochter van Alexius, geboren op 2 juli 1731, ...»!! Die correctie was naar aanleiding van haar gepland huwelijk, waarvoor ze een bewijs van doopsel nodig had. Waarschijnlijk hebben de broers haar meteen een beetje ouder willen maken, zodat ze meerderjarig zou zijn, en ze geen toestemming meer nodig had.

Wat doen we met deze informatie?
- Aangezien haar broer geboren is als 'Ameye', en zijzelf gans haar leven 'Ameye' genoemd werd, houden wij het bij 'Ameye' en niet 'Amez'.
- Aangezien haar doopakte chronologisch genoteerd staat op 13.05.1734 moet dit correct zijn, en kan de opmerking dat ze geboren zou zijn op 02.07.1731 geen steek houden.
- Haar vader heet duidelijk Alexius, en niet Alexander. Ook voor hem gebruiken we de familienaam 'Ameye', tot ooit zijn doopakte gevonden wordt.
- Voor haar moeder hebben we de voornamen 'Margareta' en 'Maria-Margareta', en de familienamen 'Delmontaine' en 'Montain'. Laten we voorlopig de schrijfwijzen uit de doopakte van onze Maria-Theresia aannemen, dus 'Maria-Margareta Montain'.


Na het overlijden van Joannes-Baptista is Maria-Theresia Ameye in Emelgem op 17.09.1765 hertrouwd met Oliverius Maes uit Meulebeke. Zij werd een tweede maal weduwe in Meulebeke op 13.05.1797.

Ook het overlijden van Maria-Theresia Ameye werd voorlopig niet gevonden. Bij het huwelijk van haar zoon Jacques Maes op 2 mei 1805 in Ingelmunster is 'Marie-Therese' nog in leven, want ze is aanwezig en ondertekent de akte met een kruisje. Op dat ogenblik woont de zoon in Meulebeke, en Maria-Theresia dus waarschijnlijk ook, maar haar overlijden is daar niet te vinden. Wellicht was het in een naburige parochie, maar niet in Izegem, Emelgem, Oostrozebeke of Ooigem, want daar hebben we gezocht.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be