NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Germain Aloïs VANHEULEBROUCK


Twee generaties na Medardus Van Heulebrouck kregen we opnieuw een misschrijving. De Oostkampse schepen Philogène Vanneste schreef in 1920, in de geboorteakte van Germain, de familienaam 'Vanheulebrouck' in één woord. Dit werd achteraf nooit rechtgezet. Op die manier bestaan tegenwoordig beide varianten, in één en in twéé woorden, en dit uitsluitend in Oostkamp.

Nog een weetje: schepen Philogene Vanneste was een zoon van schepen Franciscus Van Neste, die 'Van Heulebrouck' gecreëerd heeft (bij Medard vergat hij de tussen-N van 'Van Heulenbrouck').

Germain had de ambitie om zijn vader op te volgen als zelfstandig timmerman. Hij begon bij zijn vader in de Molenstraat als loontrekkende en later nam hij effectief de zaak in eigen handen. Hij huwde met de winkeliersdochter Hilda Van den Broucke, die haar ouderlijke kruidenierswinkel had verderop in de Kortrijksestraat. Toen haar schoonzuster Germaine Van Heulebrouck met Georges Dewyspelaere een kruidenierszaak startten, ook in de Kortrijksestraat, maar vlakbij het centrum, waren ze concurrenten. Maar haar schoonzus nam een hoge vlucht en zij bleef een kleine winkel.

Dat was echter geen probleem, want het belangrijkste was het timmerwerk van Germain. De winkel was vooraan aan de straat en achteraan bouwde Germain een grote nieuwe schrijnwerkerij. Beide zaken draaiden behoorlijk. De toekomst van de schrijnwerkerij leek verzekerd toen de zoon Roland Vanheulebrouck mee in de zaak stapte en dus de derde generatie zou worden. Helaas werd het succes afgeknakt door de vreselijke ziekte die in 1935 ook al mijn grootmoeder Emma Van Heulebrouck getroffen had (47 jaar). Germain Vanheulebrouck overleed op 60-jarige leeftijd en zijn zoon Roland op 46 jaar. Daarmee was het schrijnwerkersverhaal afgelopen. Het drama werd nog groter toen de dochter Francine Vanheulebrouck overleed op 41 jaar.

Hilda is de winkel blijven uitbaten tot haar pensioen.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be