NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Omer-Valere [VAN HEULEBROUCK]


Net als zijn vader en zijn broer Germain, wou Omer timmerman worden. Vader had zoveel werk dat hij Omer zijn schoolopleiding liet afbreken na 2 jaar, zodat hij thuis kon ingezet worden. Omer vond niet echt zijn draai in de stiel en onder impuls van zijn vrouw, vertrokken hij en Irene in 1956 naar Belgisch Congo.

De vader van Irene werkte bij de Oostkampse ondernemer Leon Vandenbussche uit de Stationsstraat. In 1954 vertrok Leon naar Belgisch Congo om er een steengroeve (carrière) van Union Minière in Elisabethville (nu Lubumbashi) uit te baten. Hij motiveerde Omer en Irene om bij hem te komen werken. Ze vertrokken in 1958 met een DC6 van Sabena, die de afstand tussen Zaventem en Elisabethville overbrugde met 5 tussenlandingen. In Congo gaf Omer leiding aan de negers (in die tijd een volledig neutraal woord voor de zwarten). Zij moesten gaten boren in de rotsen en die vullen met dynamiet. Door ontploffing werden grote steenblokken losgemaakt, die vervolgens gemalen werden tot steenslag (gravé).

Op 30 juni 1960 werd de onafhankelijkheid van Congo in één klap en zonder overgang gegeven/afgedwongen. De Belgen, die Congo niet langer als een wingewest bestuurden, maar bezig waren om het land binnen te loodsen in de Moderne Tijd van de jaren '60-'70, werden ondankbaar beroofd, bedreigd en weggejaagd. Ook Omer en Irene moesten halsoverkop terugkeren. Op 9 juli 1960 werden Irene en de 2 kinderen geëvacueerd. Op 21 juli 1960 keerde Omer terug via Rhodesia (nu Zimbabwe). Bijna 60 jaar later in 2019, is Congo een onafhankelijk land zonder infrastructuur, maar met corruptie, burgeroorlog, armoede en dictatuur. Toch hangen onze hedendaagse journalisten een vals schuldbeeld op van de Belgen.

Maar keren we terug naar Omer. Na het avontuur in Congo werkte hij nog enige jaren in het timmerbedrijf van zijn broer Germain, maar uiteindelijk verkoos hij een stabiele job bij de Brugse treinbouwer 'Brugeoise' (tegenwoordig Bombardier). Daar kon hij op 56 jaar brugpensioen krijgen en hoopte om er vele jaren van te kunnen genieten. Helaas sloeg het noodlot toe. Op 58 overleed hij aan longkanker.

Irene vertelt dat ze als 16-jarige op zondagen hielp in de bibliotheek van Oostkamp. Een interessant detail..., want dat was samen met mijn moeder Rachel Meire. Het was dan ook een grote verrassing toen Irene identiek dezelfde foto's uit 1948 bovenhaalde, die ik ook bezit van mijn moeder. Notaris-burgemeester Georges Claeys was sponsor van de bibliotheek en staat met zijn vrouw en met de medewerkers op de foto's. Dit fait-divers wordt nóg interessanter als we bedenken dat moeder Rachel Meire in dat jaar kon beginnen werken bij de notaris, als collega van vader Edgard Lanssens die de notarisklerk was. In oktober 1948 zijn ze getrouwd en 2 jaar later hadden ze hun eerste zoontje Paul.
Na het avontuur in Congo was Irene vooral huisvrouw, maar ze combineerde dit met parttime jobs: thuisnaaister voor Decotex en hulp in de supermarkt Kieskeur van haar schoonzuster.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.589 personen (individuals, personnes) dd. 24 maart 2019 - site: http://lanssens.be