NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jean-Marie-Firmin SANDERS


Na zijn huwelijk kwam Jean-Marie als economist terecht in de supermarkt die zijn visionaire schoonouders opgericht hadden. De winkel telde vijf personeelsleden en was gevestigd in de Kortrijksestraat, vlakbij het centrum van Oostkamp. Veertig jaar later en na vele verhuizingen, uitbreidingen en moderniseringen, is de supermarkt uitgegroeid tot twee vestigingen, plus een vastgoedbedrijf dat het bedrijventerrein van 25.000 m2 op de vroegere site van meubelfabriek Bauwens omvat. Dit levenswerk is in handen van Jean-Marie & Linda en Patrick & Yvette.
Op 17 augustus 2001 lazen we hierover in de Krant van West-Vlaanderen volgend artikel met als titel: Supermarkt Kieskeur gaat (opnieuw) in zee met Delhaize.

Bij het grootwarenhuis Kieskeur neemt de derde familiegeneratie de fakkel over en vaart een nieuwe koers. De vestiging langs de Blankenbergse Steenweg op Sint-Pieters met zijn 26 werknemers wordt overgelaten aan de grote Belgische supermarktketen Delhaize. De moederwinkel in Oostkamp (28 medewerkers) wordt verder uitgebaat door de familie Sanders, maar dan onder het uithangbord van AD Delhaize. Na de felle brand van vorig jaar heropent in september dit jaar een nagelnieuw gebouw met 1.400 m² winkelruimte.

De berichten en geruchten over een complete uitverkoop van Kieskeur door de ondernemers Jean-Marie Sanders (54) en Patrick Dewyspelaere (48) aan distributiereus Delhaize kloppen niet. De thuisbasis van Kieskeur in de Kortrijksestraat in Oostkamp-centrum wordt verder behartigd door Yvan en Els Van Boxstael-Sanders en Tim en Eva Sanders-Claeys. Zij nemen weldra de zaak over van de tweede generatie en kiezen voor een partnership in franchiseformule met Delhaize. In september heropent de winkel in Oostkamp met 1.400 m² winkeloppervlakte en 2.000 m² stockageruimte en burelen op een terrein van 12.000 m². Die heropbouw is het gevolg van de zware brand die het warenhuis in de zomer van vorig jaar grotendeels platlegde.
Bedrijfsleider Jean-Marie Sanders: "Er wordt extra geïnvesteerd in de nog uitgebreide afdeling verswaren en er gaat ook veel aandacht naar een aantrekkelijke afwerking van de winkel. Verder maken we gebruik van moderne technieken zoals warmterecuperatie die ons in staat stelt voor 30 % te verwarmen met de positieve temperaturen van onze koelinstallaties."

Supermarkt Kieskeur heeft in de voorbije halve eeuw een stuk geschiedenis geschreven in de retail- en distributie-economie van de Brugse regio. Stichter Georges Dewyspelaere was oorspronkelijk groentenhandelaar en startte in 1948, na een slechte oogst, samen met zijn echtgenote Germaine Vanheulebrouck een bescheiden kruidenierszaak in de Kortrijksestraat 31 in Oostkamp. Dat was toen nog onder de naam Fijnkost en vanaf 1970 onder het uitgangsbord Kieskeur. In 1961 was hij de eerste kleinhandelaar in de Brugse regio die een zelfbedieningsformule met winkelkarretjes introduceerde. Nog meer pionierswerk verrichte Georges Dewyspelaere als medestichter van de Handelaars van Noord en Zuid, een aankoopvereniging van onafhankelijke kleinhandelaars, die in 1994 opging in Alvo met thuisbasis in Antwerpen. De onderneming van Dewyspelaere groeide en bloeide en onderging in de voorbije decennia diverse verhuis- en uitbreidingsmaneuvers in de Kortrijksestraat, de centrale winkelas van Oostkamp. Sinds 1993 opereert ze vanop haar huidige locatie.

In de jaren zeventig deden zoon Patrick Dewyspelaere (gehuwd met Yvette Bulte) en schoonzoon Jean-Marie Sanders (gehuwd met Linda Dewyspelaere) hun intrede in het familiebedrijf. Zij vertaalden het succes van Kieskeur Oostkamp in de opening, in november 1984, van een nieuwe vestiging langs de Blankenberge Steenweg in Brugge.
Patrick Dewyspelaere: "Via de aankoop van een aantal panden zoals de meubelvestiging Consortio, verwierven we langs de Blankenberge Steenweg een terrein van 4.500 m², waarop een gebouw van bijna 2.000 m² werd gezet met 1.500 m² verkoopsoppervlakte. De locatie in Sint-Pieters, waar toen geen supermarkten waren, was een schot in de roos. De jongste jaren zijn er in die buurt echter veel discounts bijgekomen."
Jean-Marie Sanders: "Anders dan de discountzaken (zoals Lidl, Aldi en Colruyt, nvdr) die met een beperkt productgamma enkel op prijs spelen, heeft Kieskeur zich steeds geprofileerd als een warenhuis met een breed aanbod en met de nadruk op verswaren zoals groenten en fruit, vlees en vleesbereidingen. Op die weg gaan onze opvolgers resoluut verder."

Kieskeur Oostkamp biedt circa 20.000 artikelen (vnl. voeding) en is goed voor 245 miljoen fr. omzet met 28 medewerkers (in voltijdse equivalenten). Kieskeur Brugge (nv Desan) realiseert 185 miljoen fr. zakencijfer met 26 medewerkers. De winkel in Oostkamp heeft de vestiging in Brugge de jongste jaren qua inkomsten voorbijgestoken. De relatie tussen Kieskeur en de Belgische retailgroep Delhaize is eigenlijk déjà vu, want in de periode 1989-1992 opereerde Kieskeur al eens onder de vlag van de 'leeuw' onder de Belgische warenhuizen.
Jean-Marie Sanders: "Dat klopt, door de opening van onze winkel in Brugge in 1984 kregen we stockageproblemen, omdat via de aankoopvereniging Alvo de leveringen beperkt waren tot éénmaal per maand. Delhaize bood een meer frequente aanvoer en dus een snellere rotatie van de goederen. Met de opening van de nieuwe vestiging in Oostkamp was ons tekort aan opslagcapaciteit opgelost en strategische meningschillen met Delhaize dreven ons terug uit elkaar. Dat we nu toch opnieuw met Delhaize in zee gaan is een keuze van onze opvolgers, die kiezen voor een solide partner om op te boksen tegen de schaalvergroting rond groepen als Carrefour."

De uitbating van Kieskeur Brugge wordt vanaf 1 september dit jaar volledig overgedragen aan Delhaize, die de winkel omdoopt in Delhaize De Leeuw. Alle werknemers maken de overstap. Via Desan nv, die wordt omgevormd tot een patrimoniumvennootschap, blijven Jean-Marie Sanders en Patrick Dewyspelaere eigenaar en verhuurders van de gronden in Sint-Pieters. De zaak in Oostkamp wordt verder geëxploiteerd door de kinderen van Jean-Marie Sanders onder de noemer van AD Delhaize. De kinderen van Patrick Dewyspelaere kozen om niet in de zaak te komen.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be