NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Leonia ('Loene') DENOO


Dat Leonia in de omgang 'Loene' genoemd werd blijkt uit het hierna besproken p.v. d.d. 31.03.1907.

Francis nam de zaak over van zijn vader, en was net als hem landbouwer, herbergier en molenaar. Op haar 73-ste, en nadat ze al 17 jaar weduwe was, besloot Leonia om te hertrouwen met een leeftijdgenoot, die pas 7 weken eerder weduwnaar geworden van Euphrasie-Marie Myny (+Kortemark 03.03.1943).

Leonia kreeg in 1907 eens een boete van 10 frank voorwaardelijk voor "injures verbales" (beledigingen) t.a.v. de politiecommissaris van Torhout. Dit ging samen met een effectieve boete van 10 frank in de politierechtbank van Torhout, wegens beledigingen t.a.v. Richard Verkeyn op 31 maart 1907. Deze kleine gebeurtenissen doen ons eventjes dieper graven in de perikelen van die tijd.

Daniël Lansens (geb. 1956, opgenomen in het boek van de familie Lanssens) schreef een uitgebreid artikel van 50 bladzijden over deze zaak.

Leonia's eerste man Francis Kerkhove, was de broer van Camille Kerkhove, die vermoord werd. Er was eerder ruzie ontstaan tussen de families Bogaert en Kerkhove, beiden molenaars. De Kerkhoves hadden eerst een windmolen, later vervangen door stoomaandrijving. Pieter Kerkhove, nóg een broer van Francis en Camille, verkocht de molen aan Pieter Bogaert. Hierdoor kon onze Francis Kerkhove zijn herberg 'De Koornbloem' niet meer uitbaten en Camille Kerkhove kon niet meer malen.
De oplossing kwam doordat nog een vierde broer, August Kerkhove, recht tegenover Bogaerts een nieuwe maalderij liet bouwen. Daar werd onze Francis opnieuw herbergier in 'De Nieuwe Koornbloem' en Camille werd terug molenaar. Uiteraard veroorzaakte deze concurrentie problemen, zeker wanneer de familie Kerkhove in haar nieuw bedrijf meer klanten kreeg dan Bogaert. Tussen de jaren 1905 en 1909 zijn meerdere akkefietjes gebeurd tussen beide families. Het is in dit verband dat beide hogervermelde pv's opgesteld werden.
Toen Camille Kerkhove op 21 september 1909 neergeschoten, geslagen en de keel werd overgesneden, was het voor de Kerkhoves duidelijk. De dader of daders moesten gezocht worden bij de Bogaerts. Gustaaf Bogaert, zoon van Pieter, en zijn knecht Richard Verkeyn, zaten een tijdje in de gevangenis als verdachten, maar werden vrijgelaten wegen ontbrekende bewijzen. Het onderzoek heeft 4 jaar in beslag genomen, maar de moordenaar werd nooit ontmaskerd.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be