NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Henricus ('Henri') VERPLANCKE


Henri Verplancke deed zijn legerdienst in 1909, en werd opnieuw opgeroepen voor de Eerste Wereldoorlog. Hij deserteerde, en werkte in Frankrijk onder een andere naam, maar werd opnieuw ingelijfd in 1916, zonder sanctie. In 1917 deserteerde hij opnieuw en ditmaal tot na de oorlog. Hij meldde zich gevangen in 1919 en kreeg 6 maanden gevangenisstraf. We hebben een kopie van het gevangenisdossier. Zijn legerpas vermeldt: 'Taille:1m68; Cheveux: blonds; Moustache: blonde'. Op een briefje geschreven door zijn broer lezen we dat Henri in het prison van Brugge gezeten heeft tot 31.05.1921.
Later werd Henri toch elk jaar gehuldigd bij de oud-strijders, en op zijn begrafenis werd de Last Post geblazen. Was hij niet gedeserteerd, dan was hij misschien doodgeschoten net als zijn kozijn René Verhaeghe. Onze familie zou er helemaal anders uit gezien hebben.
(Ter info. Uit de loopgraven komen om te "chargeren" tegen de Duitsers die daar zaten met mitrailleurs, was pure zelfmoord. Maar bij weigering om de loopgraven te verlaten, werd men door de eigen Belgische militaire politie doodgeschoten.)

Op 'De Bergen' van Baliebrugge-Ruddervoorde hielden Henri en Zulma het volkscafé Boldershof, ooit gebouwd door grootvader Karel Verplancke. De 'bolling' gebeurde in een bijgebouw achter het café.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be