NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Carolus ('Charles') DENOO


Charles en Elisa hadden op 19.09.1906 in Aartrijke een doodgeboren dochtertje. Ze woonden eerst langs de Zeeweg te Aartrijke waar Charles landbouwer was. Op 23.12.1913 verhuisde het ganse gezin naar Wijnendale-Ichtegem. Charles' jongere broer Leopold slaagde er in om herbergier te worden, door te huwen met de dochter van het Wijnendaalse café 'In de Statie', en Charles wilde niet achterblijven. Op de hoek van de Kloosterstraat en de Alberic Deleustraat (tegenwoordig Alberic Deleustraat 15), recht tegenover de kerk, bouwde hij in 1912-1913 in Wijnendale een nieuw café. Op aanraden van pastoor Camiel Meysman koos hij als naam 'In 't Stadhuis'. Charles' eerste vrouw overleed onverwacht kort daarna. Charles hertrouwde met Octavie Myny die het bijhorende kruidenierswinkeltje uitbaatte.
Café Het Stadhuis werd later verder gezet door de dochter Godelive Denoo.

In mei 1940 was Wijnendale het brandpunt van het diplomatieke gebeuren. Enkele dagen na de inval van de Duitsers in België, nam Leopold III zijn intrek in het kasteel van Wijnendale, waar belangrijke onderhandelingen plaatsvonden. De Koning weigerde om samen met zijn ministers te vluchten, maar wilde als opperbevelhebber bij zijn troepen blijven. Dit leidde later tot de Koningskwestie. In die periode kwam de Generale Staf van het Belgisch leger elke middag en avond in 'In 't Stadhuis' eten. Net vóór de ondertekening van de capitulatie, kwam men tafels weghalen uit het café. In zijn boek 'Wijnendale 100' suggereert Patrick Demarest dat de Belgische capitulatie op deze tafels ondertekend kan zijn.

Octavie Myny was lid van de Eerste Vrijdagbond en van alle godvruchtige genootschappen van de parochie. Voor haar begrafenis liet Charles een bus inleggen vanuit Beernem, omdat zijn zoon Remi daar onderpastoor was. Remi was de eerste priester die Wijnendale voortgebracht heeft. De deadline voor de afwerking van een nieuwe kerk in Wijnendale was de priesterwijding van Remi Denoo !


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be