NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Stefan-Andre-Noel-('Stef') DENOO


Stef Denoo was vanaf 2009 een tijdlang voorzitter van de 'Stuurgroep Evenenementen' in Roeselare. Hij was uitbater van X-otic op het Stationsplein en is ook nog boekhouder en DJ. Toen hij zo'n twintig jaar was organiseerde ik al een grote fuif na de examens.

Op 14.08.2009 verscheen in de Krant van West-Vlaanderen een bijdrage over de X-otic.
Het swingcafé de X-otic aan het Stationsplein bestaat sinds augustus 2004. Op het bewuste adres op het Stationsplein is al van in 1969 een café gevestigd. Vroeger waren dat de Peegie, de Picobello, de New Peegie, en nog later de Vips. In 2004 namen Steven Debusschere, Wendy Vanooteghem en Stefan Denoo het swingcafé Vips over. Na 14 dagen restylen opende de 'Music & Cocktailbar' X-otic. «De start was moeizaam, mede door de slechte reputatie die het Stationsplein met zich meedroeg», getuigt Steven. «Wij profileerden de X-otic echter meer en meer als 'event'-café met diverse themaparty's, optredens, gast dj's en talrijke BV's.»
Vandaag is de X-otic een gevestigde waarde geworden in Roeselare, met een breed cliënteel. Hierover vertelt Steven al lachend : «Elke dag zit er bij ons volk. In het weekend komen onze gasten feesten, in de week rusten ze er uit.» X-otic laat zich ook niet onberoerd in een vlotte samenwerking met de stationsbuurt. Zo is het swingcafé nauw betrokken bij de jaarlijkse tuningmeeting tijdens Roeselare Kermis.

Op 25.06.2010 verscheen in dezelfde krant volgend artikel:
Stef Denoo is boekhouder en runt met een partner de X-Otic op het Stationsplein, maar vooral is hij de bezieler van de stuurgroep evenementen van de Vereniging van Centrumstraten. Elke muziekgroep, elk deuntje muziek en elke animatie op de Batjes passeerde zijn goedkeuring. «Sinds drie jaar is er binnen de organisatie van de centrumstraten een werkgroep evenementen. Het is alsmaar meer een vat vol creativiteit geworden. Ik durf te zeggen dat we met deze Batjes eindelijk een programma hebben opgesteld dat beantwoordt aan onze eisen : op diverse locaties in de stad, vijf pleinen dit keer, een heel gevarieerd muziek- en animatieprogramma aanbieden aan een heel divers publiek en dat op elk moment. In Roeselare gaat de braderie, een vreemd woord toch voor ons, al jaren hand in hand met een muzikaal aanbod. Dat is iets waar andere braderieën altijd al zeer weigerachtig tegenover stonden. In Roeselare is dat een onderdeel van het succes».

Het doek viel echter met een artikel dd. 20.09.2013 in de krant:
Danscafé X-otic op het Stationsplein stopt ermee. Afgelopen zaterdag kon je er voor het laatst feesten. De discoballen zijn ondertussen verdwenen, de muziekinstallatie meegenomen. Met zaakvoerder Stef Denoo verdwijnt er zo aan het station ook een opvallend figuur uit het straatbeeld. «Het is jammer na al die mooie jaren, maar ik heb geen spijt van de beslissing», vertelt hij.
Afgelopen weekend kon je nog een laatste keer feesten in swing - en danscafé X-otic op het Stationsplein. De zaak stopt ermee. Uitbater Stef Denoo geeft tekst en uitleg. «Ik heb altijd geprobeerd om positief te blijven over alles en een optimistische vibe uit te sturen, maar op een bepaald moment wordt dat nu eenmaal onmogelijk», vertelt Stef. «Er zijn heel wat factoren die meespelen in het nemen van deze beslissing. Eerst en vooral zijn er de werken aan het Stationsplein. Die begonnen in februari 2012 en zijn voor ons nog altijd niet afgelopen. Geleidelijk aan voelden we hoe onze omzet en ons cliënteel achteruit ging.»
«Vooral op het moment dat de stroming van het verkeer doorgeknipt werd, voelden we een serieuze impact. Van de ene op de andere dag halveerde onze omzet. In eerste instantie denk je dat zoiets wel zal keren. De mensen komen wel terug, maar dat bleek niet het geval. Integendeel! Er zijn heel wat mensen die gewoon niet meer tot bij ons geraakten. De redenen hoor je dan tijdens bijvoorbeeld de Batjes, wanneer ze dan nog eens komen. Ze geraken er niet en bovendien is er geen parking. De parking aan de bioscoop staat meteen vol en de andere parkings zijn veel te ver. Op een vlotte manier naar bijvoorbeeld de Sint-Amandsstraat rijden is onmogelijk. Je moet een veel te grote omweg maken en dat doen de jongeren niet. Als je langs het centrum naar hier komt, passeer je aan de Grote Markt en het Polenplein waar er natuurlijk cafés genoeg zijn. De bushalte ligt nu ook verder waardoor we ook amper tot geen passerend verkeer meer hebben van jongeren die van school komen, ook dat scheelt.»
«We zijn niet de eerste zaak die het hier aan het station voor bekeken houdt», gaat Stef verder. «Voor een nachtzaak zoals de onze is het hier niet langer houdbaar, dagzaken hebben een heel ander cliënteel en volgens mij wel nog toekomst. De stationsbuurt is bovendien momenteel niet echt de buurt om grote wandelingen te maken en dat merk je. Uiteindelijk zal het plein een meerwaarde worden mits er voldoende te doen is, maar dat is niet voor meteen.»
Daarnaast is er nog een andere grote factor die ervoor zorgt dat er veel minder mensen naar de X-otic afzakten. «De invoering van het rookverbod heeft ons nooit goed gedaan. Heel wat mensen bleven weg omdat we hier altijd vastgehouden hebben aan die regel. In de zomer is dat geen probleem maar eens het wat kouder wordt... Bovendien beschikken wij niet over zo'n groot terras.»
«Ten derde merk ik ook een mentaliteitsverandering bij de jongeren. Als je ziet dat ze honderden euro's uitgeven voor iets zoals Tomorrowland of Rock Werchter, dan is dat allemaal geld dat ze niet op een ander moment uitgeven en dàt voelen wij dus. Vroeger was dat veel minder het geval. Het was een moeilijke beslissing om te nemen want we kenden hier acht mooie jaren met heel wat hoogtepunten, maar er was geen andere optie.»
«Ik heb zelf nog mijn job als boekhouder en ik blijf met muziek bezig, er zal nu wat meer tijd zijn om zelf te gaan draaien. Ik ben sowieso niet van plan om hele dagen thuis te zitten», besluit Stef Denoo.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be