NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Emilius DENOO


Emiel en Alida woonden eerst één jaar in de Heulestraat te Zwevezele, maar vanaf 09.01.1906 in de Essestraat te Lichtervelde.

In 1911 is het de vroedvrouw die de aangifte van de geboorte van Emiel's derde kind moest doen. In de geboorteakte staat dat Emiel tijdens die maand juli gaan werken is in Frankrijk. Hij was dus seizoenarbeider of, wat ze in Koekelare zeggen, hij was een van 'de Fransmannen'.

Tot onze verrassing vinden we Emiel Denoo één jaar later in de registers van Ellis Island (New York) waar hij aankwam vanuit Antwerpen op 9 april 1912, zonder zijn vrouw, maar in gezelschap van zijn broer Hector Denoo. Beiden gingen op verkenning naar het land waarnaar intussen al tienduizenden landgenoten - hoofdzakelijk West- en Oost-Vlamingen - geëmigreerd waren. Hoelang ze gebleven zijn, en of ze nog vóór de moordende oorlog van 1914-1918 teruggekeerd zijn weten we niet, maar in ieder geval hebben ze geen 'American Dream' gevonden, want in 1935 worden Emiel en Alida omschreven als "kleingebruikers" (gebruikers van een klein lapje grond, bv om groenten te kweken) in Lichtervelde.

Op zijn bidprentje wordt Emiel als volgt gekarakteriseerd: "Spijts zijn uiterlijke gestrengheid openbaarde hij zich uitzonderlijk goed van inborst: een ware vader voor zijn dierbaren, een helper voor de noodruftigen en een trooster voor de bedroefden".


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.538 personen (individuals, personnes) d.d. 1 augustus 2023 - site: http://lanssens.be