NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Guilliaume DENOO


Guilliaume en Francoise verhuisden van Koolskamp naar Pittem in mei 1827. Van hun 7 kinderen zijn er 6 jong overleden. De jongste zoon Conrardus werd 88 jaar, maar bleef ongehuwd.
Het moet een zeer arm gezin geweest zijn, dat blijkt niet alleen uit de kindersterfte, maar ook uit het feit dat Guilliaume 2x veroordeeld werd voor diefstal en 1x voor bedelarij door de correctionele rechtbank van Brugge.

- De eerste veroordeling viel op 13 maart 1846, voor een diefstal die plaatsvond op woensdag 18 februari 1846 in zijn woonplaats Pittem. De details zijn onbekend, want de gevangenisarchieven werden niet bewaard. Guilliaume kreeg 3 weken gevangenisstraf en 1 franc boete. In die tijd werden voor diefstal en stroperij zeer strenge straffen uitgesproken: verscheidene maanden tot 2 jaar waren geen uitzondering. Het misdrijf van Guilliaume zal dus gering geweest zijn.
De gevangenisstraf werd uitgezeten van 13 maart tot 3 april 1846. In het gevangenisdossier staat een persoonsbeschrijving: groot 1m62, kastanjekleurig haar en wenkbrauwen, gewoon voorhoofd, grijze ogen, puntige neus, ? mond, lange kin en gezicht.

- De tweede veroordeling was op 21 mei 1847 voor een diefstal in Tielt op donderdag 29 april 1847. De straf was iets strenger, namelijk 1 maand gevangenis.

- Aansluitend kreeg Guilliaume dan nog een derde veroordeling om te bedelen ('mendicité') op maandag 28 juni 1847 in Pittem. Ditmaal was de straf niet mals: 3 maanden gevangenis! Voor het eerst wordt in dit vonnis zijn beroep vermeld: wever.
De gevangenisstraf werd uitgezeten vanaf 16 juli 1847. Opnieuw krijgen we een persoonsbeschrijving: groot 1m646, blond haar en wenkbrauwen, gewoon voorhoofd, blauwe ogen, gewone neus, middelmatige mond, ronde kin en ovaal gezicht ... het lijkt wel iemand anders!

Op 11.10.1855 liet Guilliaume zich even domiciliëren in Roeselare, zonder vrouw of kinderen, maar kort nadien keerde hij terug bij zijn gezin op het oude adres. Een reden wordt niet vermeld.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be