NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Maurice Jules Alfons STORME


Maurice was eerst handelaar in kolen en meststoffen, maar werd later beroepsmilitair. Na zijn militaire loopbaan werd hij magazijnier bij Outboard Marine langs de Pathoekeweg in Brugge. Het gezin verhuisde op 02.01.1942 van de Weststraat in Lichtervelde naar Roeselare. Later woonden ze definitief in de 's-Heer Boudewijnsburg 110 in Assebroek-Brugge.

Maurice was een van de vijf kinderen van de bekende Lichterveldenaar Jules Storme ('Mijnheer Jules'). In het stamboomboek 'Het Geslacht Storme', deel I, lezen we over Maurice's vader het volgende.
Jules was geboren in Hansbeke en studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven als landbouwingenieur. Hij hield van reizen, en organiseerde in 1903 zelf een groepsreis naar Griekenland en Italië, in die tijd zeker geen evidentie. Tijdens de reis leerde hij Julienne Maroy kennen, en in Rome vroeg hij haar ten huwelijk. Julienne was een dochter van dokter Julien Maroy, die in Moeskroen een grote villa met park bewoonde. Ze huwden op 08.02.1904 in Moeskroen.

Als landbouwingenieur richtte Jules een meststoffenhandel mét laboratorium op. Hij ontleedde er de gronden van de streek rond Lichtervelde, en op basis van die gegevens mengde hij zg. scheikundige vetten ('vette' = West-Vlaams voor kunstmeststof) die moesten zorgen voor een optimale bemesting voor iedere grond en teelt. Op zijn begrafenis was zelfs de gouverneur van West-Vlaanderen aanwezig. Zijn prestaties tijdens zijn korte loopbaan waren dan ook indrukwekkend:
- Gemeenteraadslid vanaf 1904, dan Schepen van Lichtervelde van 1906 tot 1926.
- Provincieraadslid vanaf 1904.
- Voorzitter van de Provinciale Geldelijke Commissie en verslaggever van de provinciale begroting.
- Stichter en Afgevaardigd Bestuurder van de WVEM (West-Vlaamse ElektriciteitsMaatschappij).
- Stichter van de 'Brandverzekeringen van Brugge en Lichtervelde'.
- Leider van de Katholieke Burgersgilde van Lichtervelde vanaf 1897.

Weduwe Julienne Maroy, hertrouwde 15 maanden na het overlijden van Jules met de bouwstoffenhandelaar Emeric Deschepper, 13 jaar (!) jonger dan zijzelf (°Wingene 09.09.1893).

Jules en Julienne hadden vijf kinderen:
- Julien Storme (°L. 19.04.1905) was ingenieur bij de UMHK (Union Minière du Haut Katanga). Hij werkte 35 jaar (tot de rellen van 1964) in Belgisch Kongo. Op het einde van zijn leven had hij een eigen zaak 'Hobbycraft' in Kraainem.
- Louisa Storme (°L. 02.02.1907) huwde met André Deurinck, dokter in Merksem.
- Maurice-Jules-Alfons Storme (°L. 10.02.1908), beroepsmilitair, huwde met Agnès Denoo, hier besproken.
- Marguerite Storme (°L. 04.05.1909) huwde met Georges Baert, houtsnijder in Lichtervelde.
- Martha Storme (°L. 18.06.1910) huwde met Pascal Van Coillie, handelaar in Lichtervelde.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.459 personen (individuals, personnes) d.d. 3 augustus 2022 - site: http://lanssens.be