NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Julia Maria Josepha DENOO


Volgend artikel komt uit de Krant Van West-Vlaanderen, editie Zeewacht 26-11-2010, onder de tiltel: «Twee harde werkers».

In dienstencentrum De Zonnewijzer te Gistel vierden André Decorte en Julia Denoo samen met de hele familie hun diamanten huwelijksjubileum. André en Julia woonden lang in Zevekote en betrokken al vele jaren een flat in De Zonnewijzer. Zopas diende André echter noodgedwongen te verhuizen naar het woon- en zorgcentrum Sint-Godelieve. Julia blijft in De Zonnewijzer wonen.

André heeft zich opgewerkt van arbeider bij de boeren tot monteur bij de scheepsbouwfirma Beliard in Oostende. En tussenin was hij ook jarenlang metser bij de firma Jules Coppens in Gistel en bij de firma Vanhaerents uit Torhout. "Met hen heb ik nog het H. Hartziekenhuis in Oostende helpen bouwen", herinnert André zich. André komt uit een gezin van negen kinderen. "Nog een broer en twee zussen zijn in leven", mijmert hij. En wat hij zeker wenst te vertellen, is dat hij in 1956 zijn eerste autootje kon kopen. "Een tweedehandse 'deux cheveaux' van Citroen", vertelt hij. Het wagentje kostte 12.000 oude Belgische frank, een aanzienlijk bedrag in die tijd. De familie Decorte heeft er nog vijf jaar plezier aan beleefd.

Julia is een jaartje jonger dan haar echtgenoot. Zoals zoveel vrouwen van haar leeftijd heeft zij vaak bij de boer gewerkt. "En dat was vaak wel zware arbeid. Voeg daarbij dat het bij de ene boer al moeilijker was dan bij de andere", lacht ze. En opmerkelijk, ze noemt een landbouwer bij wie het goed werken was: Karel De Keyne. Julia maakte zich ook bijzonder nuttig in de missienaaikring. "Tijdens een winter naaide ik eens 58 broekjes voor de negers. Maar dat is allang geleden", lacht zij. Ook Julia stamt uit een groot gezin: van de acht kinderen zijn er nog zeven in leven. Tot voor kort danste Julia nog mee tijdens de OKRA-dansactiviteiten en in de Zonnewijzer met line-dance.

Een trieste noot in het hele verhaal betreft hun zoon Ronny. Op 23-jarige leeftijd is hij verongelukt. Een pijnlijke wonde die nooit geneest. Alleen komt er na verloop van vele jaren een dun laagje troost op de wonde.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be