NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Godelive Josephina Ida Maria DENOO


Op vrijdag 31.08.1951 vond bij de familie Denoo een dubbel huwelijk plaats. De oudste broer Camiel Denoo huwde in Torhout met Margaretha Vanrobaeys, terwijl Godelive Denoo huwde met Urbain Waeyaert, maar dan in Ichtegem. Godelive nam op 04.09.1951 het café-kruidenierszaak 'In het Stadhuis', recht tegenover de kerk van Wijnendale over van haar ouders. Haar man Urbain Waeyaert verwierf faam als populaire herbergier en geboren verteller. Na een tijdje kocht hij een autocar waarmee hij toeristenreizen organiseerde, vaak naar Lourdes. Voorts runde de familie een bloeiend taxibedrijf. Later richtte hij een vrachtwagenbedrijf op, dat na zijn dood overgenomen werd door de zoon Chris Waeyaert. Urbain was ook liefhebber van oldtimers. Hij bezat een Minerva model 1930, en organiseerde een rally voor oldtimers. Volgens het boek 'Het dorp Wijnendale in de 20ste eeuw' van Manu Adriaens, zette Urbain zich tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in voor het vaderland, en na de oorlog was hij initiatiefnemer voor de oprichting van een oorlogsmonument aan de St-Jozefskerk.

In zijn boek "Leven en dood rond herberg De Landsman", schrijft Jef Viaene op blzn. 108, 134 en 145 hoe Urbain betrokken was bij de dood van de Duitse soldaat Arthur Demuth op 11.10.1943 en bij de moordpoging op Cyriel Vanderschaeghe in Handzame. Over beide feiten kwam er na de oorlog een rechtszaak, maar alles werd beschouwd als verzetsdaden tijdens de oorlog en geklasseerd zonder gevolg.

Urbain overleed totaal onverwacht op een maandag, daags na de parochianenkoers. Op zijn bidprentje staat er kryptisch: Omdat geen mens gerechtvaardigd is, tenzij God hem vergeving schenkt, bidden wij: "Heer, wees een genadig rechter, scheld zijn zonden kwijt en neem hem op in uw vrede."

De zoon Chris Waeyaert besloot om het café samen met zijn moeder Godelive voort te zetten. De bijhorende kruidenierswinkel had Godelive al stopgezet in 1971, maar ze hadden naast het runnen van het café nog heel wat andere activiteiten. Er werden in die jaren heel wat rouwmaaltijden en huwelijksfeesten georganiseerd in het bovenzaaltje. De zoon Chris bouwde een firma op van vrachtwagentransport en grondwerken.

Op 1 december 1991 gaf de familie Waeyaert-Denoo de uitbating van Taverne Stadhuis uit handen. Dirk Clarysse werd vanaf 1992 de nieuwe cafébaas. Op 1 april 2003 gaf hij de fakkel door aan Eddy Ryckewaert, en op 1 oktober 2005 werden Gino Vanhee en Linda Huys de uitbaters. In 2013 werd het honderdjarig bestaan van het café gevierd met een tentoonstelling.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be