NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Gustaaf 'Staf' LANSSENS


Staf is geëmigreerd naar Amerika in 1921, mede omwille van onenigheid met de familie over zijn echtscheiding - in die tijd nog een ware schande ! Hij kwam aan op 23 oktober 1920 op Ellis Island nabij New York, met het schip 'Mauretania' vanuit Southampton.
Ellis Island was het eiland waar alle immigranten moesten passeren voor paspoortcontrole en een medische check. Er is een uitgebreide website waarop je de namen kan zoeken van alle personen die over de jaren op het eiland gecontroleerd werden. Enkele foto's schetsen de omstandigheden van de overtocht naar Amerika in die tijd. Denk ook aan de film 'Titanic' !

Staf hertrouwde in Moline (Illinois, U.S.A.) in 1949, maar het was toch met een Vlaamse. De naam Helen Rossey klinkt Engels, maar ze was geboren in Veurne.
Staf was eerst 21 jaar meubelmaker in een bedrijf (Rock Island Sash and Door Works), en startte dan een eigen meubelmakerij in een klein gebouwtje achter zijn huis. Het heette 'The East End Cabinet & Mill Works', en hij deed dit 30 jaar lang. Pas op 77-jarige leeftijd ging hij op pensioen, maar speelde dan nog klusjesman in de lokale Openbare Bibliotheek. Hij werd 91 jaar.
De East End-wijk had ook een sociale club waarvan hij 18 jaar lang Voorzitter was.

Over Staf's eerste vrouw hebben we geen gegevens. Alleen de familienaam Braeckeveldt werd mondeling aangegeven, m.a.w. onder het nodige voorbehoud.
Helen Rossey kwam naar Amerika in 1913, met haar eerste man Camiel Pysson, waarmee ze pas enkele maanden tevoren gehuwd was, nl. op 29 mei 1913. Ze werd een eerste maal weduwe op 27 mei 1940, en hertrouwde een jaar later, op 5 juni 1941, met Alphonse Lambrecht. Die overleed op 12 november 1947. Na nog twee jaar weduwschap hertrouwde ze met Staf Lanssens op 24 november 1949.

Ze woonden in 203, 38th St., Moline, Illinois, USA.
Er waren 3 stiefkinderen Pysson, maar vrouwen verliezen in de USA hun familienaam, en krijgen die van hun man. De drie waren dus: Ann -gehuwd met Maurice- Delacluyse, Agnes -gehuwd met Raymond- Peel, en Omer Pysson. Er waren ook nog stiefkinderen uit het eerste huwelijk van Alphonse Lambrecht, en vele klein- al dan niet stief- kinderen.
Maar Staf Lanssens zelf had geen kinderen, en heeft in de USA dus geen tak van de Lanssens gesticht.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.459 personen (individuals, personnes) d.d. 3 augustus 2022 - site: http://lanssens.be