NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jeannique-('Yannick')-G.-M.-J. LANSSENS


Yannick heet officieel Jeannique-Gerard-Marie-Jeanne Lanssens. Kerkelijk huwelijk op 30.09.1989 in Dentergem.

In de Krant van West-Vlaanderen van 03.02.2017 lezen we over Yannick.

Toen fotografe Yannick Lanssens de oproep zag van vzw Boven de Wolken aarzelde ze geen moment en bood ze zich aan als vrijwillig fotografe. Deze vzw fotografeert op een respectvolle wijze pas overleden baby’s. Yannick doet haar eigen levensverhaal.

«Achttien jaar geleden stierf onze zes maanden oude zoon Baptist aan wiegendood», begint Yannick. «Als kerngezonde baby deed hij een middagdutje, toen hij plots niet meer ontwaakte. Mijn hele wereld stortte in, het leven rondom mij stond echt stil. Ik had nergens meer de moed voor, niks had nog een doel. Het verwerkingsproces is dus van lange duur, maar je moet uiteindelijk verder met je leven. Wij hadden trouwens een driejarige zoon Emill, waardoor je wel verder moet in het leven. Wij kregen toen veel steun van vrienden en familie om dit zware verlies te verwerken. Op professionele hulp van ondersteunende vzw’s hoefde je toen nog niet rekenen, die bestonden gewoonweg niet. Gelukkig konden we rekenen op de psychosociale hulp van de huisdokter. Hij nam als mens alle tijd om naar ons te luisteren», opent Yannick.

Om het verlies te verwerken zocht Yannick een toevlucht in het lezen van allerhande boeken: «Ik zocht een manier om contact te hebben met ons overleden kind. Doorheen de jaren verzacht de pijn wel, maar het gaat nooit echt weg. Hoe erg het ook is, het brengt ook positieve dingen naar boven. Ik ging anders en bewuster gaan leven. Mijn gezin werd nog belangrijker.»

Vzw Boven de wolken biedt ouders van pas overleden baby’s ook wel sterrenkindjes genoemd de kans om een fotoreportage te maken met hun baby. «Vaak is de fotoreportage de enige tastbare herinnering van hun baby wat de ouders rest. Foto’s zijn vaak een grote hulp tijdens het verwerkingsproces. Persoonlijk heb ik veel voldoening van mijn werk en ben ik heel blij dat ik de ouders kan bijstaan in deze moeilijke periode. Op dat moment staan deze echt niet te springen voor het nemen van foto’s, maar achteraf zijn ze wel heel dankbaar.»

«Na mijn eerste reportage van zo’n sterrenkindje had ik het heel moeilijk. Te veel persoonlijke herinneringen kwamen naar boven. Bij iedere reportage word ik geconfronteerd met mijn eigen leed. Het klinkt misschien raar, maar bij het eerste telefonisch contact met de ouders wens ik hen altijd proficiat met de geboorte van hun kind. Pas daarna betuig ik mijn innige deelneming. Ik luister altijd naar de wensen van de ouders. Door te vertellen over mijn eigen verloren zoontje voel ik aan dat de ouders meer op hun gemak zijn. Er ontstaat een soort verbondenheid. Het overleden kindje wordt in een speciaal gebreid of gehaakt wikkeldekentje gelegd om er foto’s van te nemen. Achteraf krijgen de ouders het dekentje als geschenk. Zie het als een geschenk dat je krijgt bij een geboorte. Tijdens zo’n sessie komen er bij iedereen heel wat emoties naar boven. Er wordt heel wat gelachen en gehuild.»


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be