NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Lieven-Michel DEWICKE


Op 5 mei 2010 verscheen een artikel in de Krant van West-Vlaanderen over Kaasboerderij 'De Moerenaar':
De Moerenaar is een artisanale kaasboerderij van Lieven Dewicke en Tine Denoo in De Moeren, die opgestart werd in 1994. «Al onze zuivelproducten maken we vers en artisanaal. Het gamma bestaat ondertussen uit een vijftiental soorten kazen met elk een specifieke smaak, zoals de Cobergher, de Cobergher Light, de Cabour, kruidenkaas, Pikantje, Moerengoud, Molenkaas, Moerduivel, Look & Marjoleinkaas, Hommelkaas en De Jonge Moerenaar. We besteden veel aandacht aan de versheid van onze producten. Het geeft enorm veel voldoening als een product afgewerkt is. We zijn klein begonnen bij de Moerenaar, maar ondertussen produceren we jaarlijks toch zowat 50.000 kg kaas. Ongeveer 70 % van de productie is bestemd voor de groothandel. De rest wordt verkocht in de eigen winkel op de boerderij.»

Op 8 januari 2015 opnieuw een artikel: "Kaasboerderij De Moerenaar bouwt nieuwe kaasmakerij".
De artisanale kaasboerderij De Moerenaar startte in oktober 2015 met het bouwen van een volledig nieuwe kaasmakerij. «We willen de productie van de melk van onze koeien volledig aan de kaasproductie schenken», licht Thijs Dewicke toe. «De lage melkprijs lag in 1994 trouwens aan de grondslag van de kaasmakerij die onder andere de Cobergher op de markt brengt. De Cobergher verwijst naar de grondlegger van de drooglegging van de Moeren», klinkt het. «De melkprijzen blijven ook vandaag nog onaanvaardbaar laag. Daarom kiezen we ervoor om onze horizon te gaan verleggen.»
«Met de bouw van een nieuw productiehuis is het de bedoeling om voortaan al de melk van onze eigen koeien voor de productie van onze kazen te kunnen gebruiken», gaat Thijs verder. «De productiecapaciteit per dag zal ook gevoelig toenemen, zodat we niet iedere dag meer zullen moeten produceren. Mijn vader Lieven en mijn broer Brecht verzorgen samen de koeien op onze boerderij.»
Thijs heeft ook een bredere kijk op het gebeuren. «Wij willen dat de mensen zoals vroeger weer naar de boerderij komen om er hun zuivelproducten te kopen. In onze nieuwe kaasmakerij zullen de bezoekers vanuit een speciale bezoekersgang het totale proces ‘van melk tot kaas’ kunnen volgen. We hebben trouwens een speciale bezoekerszaal waar mensen onze kazen kunnen proeven. Ook is er een kaaswinkel waar iedereen de hele week lang terecht kan. Weet je, oudere mensen kennen dat wel van vroeger, maar we willen ook jongeren hiervoor aantrekken.»
Dit jaar komt De Moerenaar met zijn twintigste kaas op de proppen. «Onze Bon Vivant heeft net zoals al onze vorige kaassoorten een verhaal te vertellen», aldus Thijs. «Achter iedere kaas steekt een verhaal. De Cobergher verwijst naar de grondlegger van de drooglegging van de Moeren, de ‘Moerduivel’ naar de legendes die over de streek de ronde deden en de Sporkinkaas naar Eugstagius Sporkin die de Veurnse strijdkrachten zou aangevoerd hebben tijdens de Gulden Sporenslag in 1302. Ik vind het belangrijk dat kaasnamen meer zijn dan alleen maar een naam en net als onze kaasboerderij ook een verhaal te vertellen hebben», klinkt het.
«We hebben het succes van onze ambachtelijke onderneming ook in hoge mate te danken aan kaasmaker Lucien Gysel», besluit Thijs. «Hij was er al van in het prille begin bij om mijn moeder met raad en daad bij te staan. Lucien maakt onvoorwaardelijk deel uit van onze succesformule.»


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be