NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Hendrik Paul VANHOUTTE


Uit de Krant Van West-Vlaanderen editie Roeselare - 14-01-2011

Eens Gits, steeds Gits
Goud voor Hendrik en Jeannine Vanhoutte-Labaere
Hendrik uit Gits en Jeannine uit Hooglede vestigden zich in Gits en zullen er altijd blijven. Ook drie van de vijf kinderen wonen in hun geboortedorp.

Hendrik Vanhoutte werd geboren in Gits op 28 oktober 1934. Jeannine Labaere zag het levenslicht op 5 april 1941 in Hooglede, maar, zoals ze er zelf vlug aan toevoegt : "Ik wil er niet meer terug, ik woon graag in Gits."

Hoe ze elkaar leerden kennen ? Jeannine : "Mijn broer Etienne was secretaris bij de kajotters en zo kwam Hendrik regelmatig bij ons op bezoek." Hendrik : "Ik was niet alleen leider bij de kajotters, maar ook hoofdman voor het verbond Roeselare-Tielt. Zo had ik regelmatig contact met Etienne, om bijvoorbeeld samen kaarten te schrijven." Hendrik had niet alleen interesse in dat secretariaatswerk, ook Jeannine trok zijn aandacht. In 1959 startte de vrijage en het huwelijk werd voltrokken op 7 januari 1961. Er bestond trouwens nog een tweede familieband. Maria, een zus van Hendrik, trouwde met Omer Spruytte, een neef van Jeannine.
Ons kersvers paar Hendrik en Jeannine nam zijn intrek bij zijn vader op de Vossenberg, zijn moeder was al overleden. Ook woonden er toen nog twee broers thuis. Jeannine lacht : "Zo zat ik plots met vier mannen opgescheept."
In 1964 startte de bouw van 'den nieuwen blok' langs de Singellaan. In 1965 namen Hendrik en Jeannine als eersten hun intrek in huisnummer 5, waar ze nog steeds wonen.
Hendrik werkte 40 jaar lang in Gits, als afdelingschef bij Sadef, tot hij er op 55-jarige leeftijd met brugpensioen afscheid kon nemen.

Jeannine maakte zich tot aan haar huwelijk verdienstelijk als dienstmeid. Daarna stopte ze al haar energie in hun eigen gezin. Op vijf jaar tijd zagen vijf kinderen het levenslicht. Filiep (°1963) heeft drie kinderen en woont in Zedelgem. Peter (°1964) leeft met Martine Lefere als buurman van zijn ouders in de Clement Carbonstraat. Ook hier zijn er drie kinderen. Beatrijs (°1965) trok met Geert Coenen naar Lotenhulle. Zij zijn niet alleen de ouders van drie kinderen, hier zag het eerste achterkleinkind het levenslicht. Nele (°1967) en Dirk Denoo, goed voor twee kinderen, vestigden zich in de Rodolf Callewaertstraat. Ook Henk (°1968) bleef in Gits wonen, in de Klijtgatweg. Met de vier kinderen van Henk komen we aan een totaal van 15 kleinkinderen en dus voorlopig één achterkleinkind.

Hendrik en Jeannine zijn sportieve baasjes : "Samen wandelen we met Voetje voor Voetje. Ook trekken we er graag met de fiets op uit." Eens thuis kan je Hendrik aan de computer aantreffen terwijl Jeannine een sudoku of kruiswoordraadsel invult. Natuurlijk is er veel contact met kinderen en kleinkinderen. Jeannine : "Zo komt Beatrijs wekelijks op bezoek en dan trekken we graag op stap."
Wonen en werken gebeurde altijd in Gits, maar ook de oude dag zullen Hendrik en Jeannine hier slijten : "In het begin van de Singellaan, palend aan het rusthuis, startte de bouw van de serviceflats. We hebben er alvast een appartement gekocht. Nog dit jaar komen ze klaar. Om te verhuizen, dienen we dan enkel de straat over te steken." Eens Gits, steeds Gits dus.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be