NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jorge-Edilberto [ROSAL MELENDEZ]


Godelieve is net als haar broers Willibrord en Robrecht ontwikkelingshelpster in Midden Amerika. Terwijl Willibrord naar El Salvador getrokken is, kozen Godelieve en Robrecht voor Guatemala.
Guatemala ligt op de landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika. In het zuiden heeft het een kust met de Stille Oceaan en in het noorden een korte kust met de Golf van Honduras in de Atlantische Oceaan. Het land is overwegend bergachtig, met als gevolg zeer grote klimaatverschillen. Godelieve woont in Quetzaltenango op 2300 meter hoogte, waar nachtvorst niet ongebruikelijk is, terwijl amper enkele tientallen kilometers naar het zuiden, de temperatuur zelden onder de 15 °C komt.
Quetzaltenango is de tweede stad van Guatemala met ca. 250.000 inwoners. Hoewel gelegen op grote hoogte, ligt de stad in een dal omgeven door vulkanen. In 1902 werd de stad vrijwel volledig verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Santa María.

Het land is een democratie al komen er nog wel mensenrechtenschendingen voor en is er veel corruptie. De moeilijkheden zijn begonnen nadat Jacobo Arbenz Guzmán in 1951 tot president werd gekozen. Hij startte landhervormingen, tot woede van het leger en de Verenigde Staten, die hem in 1954 omver wierpen. Daarop volgde een lange periode van burgeroorlog en onderdrukking, waarin Efraín Ríos Montt de meest beruchte figuur was. Pas in 1986 werd het land weer democratisch en keerde de vrede langzaam maar zeker weer terug. Godelieve maakte de moeilijkste jaren van de omwenteling mee. Vandaag lopen veel mensenrechtenschenders uit de opeenvolgende militaire dictaturen nog op vrije voeten.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.059 personen (individuals, personnes) dd. 02 aug 2020 - site: http://lanssens.be