NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jan-(!hypothese!) MEERE


HYPOTHESE OVER DE OUDERS VAN ARNOLDUS MEERE

De oudste vermelding van een Meere in Ursel is rond 1600. Er werd een staat van goed opgemaakt bij het overlijden van Jan (sr.) Meere, gehuwd met Mary Haeghman en met minstens 2 kinderen. Verdere informatie is er niet. Uiteraard stellen we ons de vraag of Jan (sr.) Meere x Mary Haeghman de ouders zijn van Arnoldus Meere. Zoals hierna blijkt, is dit zeer plausibel, maar er is geen bewijs.

We gaan verder met een staat van goed, omstreeks 1615, met betrekking tot een andere Jan (jr.) Meere. Hij was 3x gehuwd en had 11 minderjarige kinderen:
1. Bij Margriet Vyveraert 4 kinderen: Pieter, Janneken, Madaleene en Mayken.
2. Bij Janneken Verbeke 5 kinderen: Jan, Hubrecht, Paesschijntken, Betken en Sacquemijntken.
3. Bij Lysbette Raes 2 kinderen: Lievyne en Sanneken.
Hier klopt iets niet: in deze staat van 1615 staan gegevens van na 1623 (het 3de huwelijk van Jan (jr.) was in 1623 en dan had hij nog kinderen). Hoogstwaarschijnlijk werd deze staat opgemaakt bij het overlijden van Margriet Vyveraert in 1615 en is de rest achteraf aangevuld.

In 1623 is er opnieuw een staat van goed bij het overlijden van de tweede vrouw Janneken Verbeke. Zij heeft 6 minderjarige kinderen wat niet klopt met de vorige staat. Vier kinderen zijn dezelfde, twee zijn andere.

Op 24.08.1623 was het derde huwelijk van Jan (jr.) Meere met Elizabeth Raes. Belangrijk: huwelijksgetuige is Arnold Meere. Volgens de aangevulde staat van 1615 kwamen hieruit nog 2 kinderen (Livina en Susanna). Die vinden we niet in de (zeer gebrekkige) parochieregisters.

Op 05.02.1627 vinden we het overlijden van een niet nader genoemde Joannes Meeren zonder details. Dat kan alleen Jan (jr.) zijn. Het overlijden van Elizabeth Raes staat niet in de (gebrekkige) parochieregisters. Er werd ook geen nieuwe staat van goed meer opgemaakt. Zoals gezegd heeft men de zaken bijgeschreven op de staat van 1615.

Dan is er in 1635 nog een laatste staat van goed bij het overlijden van Catharina Deweerdt, de eerste vrouw van Arnoldus. De aangestelde voogd is Cornelis Meere, 'oom van de wezen'. Als oom is hij dus een broer van Arnoldus.

CONCLUSIES MET ZEKERHEID: er zijn 2 broers.
1. Jan (jr.) Meere is een oudere broer van Arnoldus Meere. Verklaring. Jan's eerste vrouw overleed in 1615 met 4 kinderen. Statistisch is Jan dan geboren ruim omstreeks 1685 (gehuwd op 25 jaar en om de 2 jaar een kind). Hij is dus van dezelfde generatie als Arnoldus. Aangezien Arnoldus huwelijksgetuige was in 1623, kunnen we besluiten dat ze broers zijn.
2. Er is nóg een broer, nl. Cornelis Meere.

HYPOTHESE ZONDER BEWIJS: Jan Meere (sr.) x Mary Haeghman zijn de ouders.

- Jan (sr.) Meere is geboren ca. 1560, huwde ca. 1585 en overleed in 1600 in Ursel.
- Jan (jr.) Meere is geboren ca. 1585, oudste zoon genoemd naar zijn vader.
- Cornelis Meere is geboren ca. 1587.
- Arnoldus Meere is geboren ca. 1590, vader van een groot nageslacht tot op vandaag.

De verleiding is groot, maar zonder extra bewijs willen we Jan (sr.) niet definitief aanduiden als voorvader.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be