NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Petrus DENOO


Nadat de familie Denoo zich sinds minstens 2 eeuwen verankerd had in Zwevezele, nam Petrus Denoo een stoutmoedig besluit en verliet de moedergemeente. Vanaf 1767 vestigde hij zich eerst ca. 20 jaar lang in Koolskamp. Daar werden alle kinderen geboren en daar was Petrus ook buitenpoorter van Kortrijk van 1774 tot 1792.

Daarna trok hij met het ganse gezin naar Aartrijke, en werd daar de stichter van een uitgebreide tak naamdragende afstammelingen. In Aartrijke was Petrus ('Pierre') Denoo niet alleen eigenaar van zijn eigen woonst, hij bezat daarnaast een tweewoonst die hij verhuurde aan respectievelijk Jean Denys en François Teetaert.

Laatstgenoemde Teetaert was een woesteling die voor het assisenhof van Brugge belandde.
Hij wordt beschreven als 'écorcheur de lin et journalier de campagne', 26 jaar, zoon van Pierre Teetaert en Rosalie Verplancke, weduwnaar van Jeanne Baillieu (gehuwd op 28 juni 1798, al overleden in de nacht van 14 op 15 december 1798) en 3 maanden later hertrouwd met Veronique Clibouw (13 jaar ouder dan hem).
Op 2 april 1799 (Franse datum: 13 Germinal jaar VII) omstreeks 13h00 was de 25-jarige François Denoo, een zoon van Pierre, op bezoek bij huurder Jean Denys. Plots kwam de andere huurder François Teetaert binnen en riep naar François Denoo: «Je vader wil mijn huur beëindigen en daarom zal ik binnen de 3 dagen het huis in brand steken».
Op 4 september 1799 (18 Fructidor jaar VII) kwam Teetaert voor het assisenhof, beschuldigd van dreiging met brandstichting, maar ook van moord op zijn eerste echtgenote! Plots was immers aan het licht gekomen dat hij in die tijd oneerbare voorstellen had gedaan aan de buurvrouw en haar verteld had dat er binnen de 15 dagen bloed zou vloeien.
De jury antwoordde "JA" op de vraag over het dreigen met brandstichting, maar "NEEN" op de beschuldiging van moord. Teetaert kreeg 4 jaar opsluiting voorafgegaan door 6 uren tentoonstelling aan de schandpaal (quatre ans de fers et exposition préalable de six heures).


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.488 personen (individuals, personnes) d.d. 1 januari 2023 - site: http://lanssens.be