NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Elisabeth Mathilde LANSSENS


Elisabeth is ongehuwde moeder van Florimond in de Wulfhaeghestraat, en van Elise in de Ryckepinderstraat te Brugge. In Roubaix hebben we dan nog een derde kind gevonden: Hermance. Volgens een legende zou de echte vader van Florimond en Elise een baron geweest zijn ... een vreemd verhaal.
Achteraf is Elisabeth gehuwd met Carel Pattyn, en woonde in de Peterseliestraat 24 te Brugge. Volgens het parochieregister is Carel geboren de 13° en niet de 14° mei.

Begin 1879 woont Elisabeth in Oostende, en is helemaal op de dool. Op dinsdag 11 maart 1879 wordt zij gearresteerd op straat en door de politierechtbank van Oostende veroordeeld tot 7 dagen gevangenis en 15 dagen terbeschikkingstelling, wegens 'vagabondage'. De straf wordt uitgezeten in 'Het Pandreitje' van Brugge tot woensdag 2 april 1879. In het dossier staat haar persoonsbeschrijving: 40 jaar, 1 meter 56, zwart haar, bruine ogen, ovaal gezicht, gezonde gelaatskleur, klassiek voorhoofd, dikke neus, gewone mond en ronde kin.

Nauwelijks twee maanden later wordt Elisabeth opnieuw voor de rechter gedaagd. Het is 30 mei 1879, en ze laat verstek gaan op de zitting van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brugge. De beschuldiging tegen haar, en tegen een zekere Auguste D'Hulster, leeftijdgenoot van haar, luidt: "misbruik van vertrouwen". Ze hebben meubelen, 'menagie-goederen', en een geit, die hen tijdelijk toevertrouwd waren door Joanna de Roo, verkocht. Beiden worden bedacht met een gevangenisstraf van 3 maanden, 26 frank boete en de proceskosten van 9 frank en 30 centiemen. Het vonnis wordt op 4 juli 1879 door een deurwaarder betekend ten huize van Elisabeth, inmiddels in Sint-Andries: nog een grapje van 2 frank en 95 centiemen ... Over het uitzitten van de straf hebben we niets gevonden en een half jaar later overlijdt Elisabeth in het St-Janshospitaal.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be