NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Christiaan-Rene-Willy-('Chris') [DE BIE]


Welke Hertsbergenaar kent Mariette niet? Mariette Denoo baat sinds 15.08.1992 het café Oud Gemeentehuis uit, in de Rapaertstraat 1 in Hertsberge. Dit doet ze samen met haar man Chris De Bie die het café overdag openhoudt, maar 's avonds neemt zij het over en ontziet ze het niet om tot in de vroege uurtjes open te blijven. «In 1989 gingen Chris en ik in de Sijslohoeve in Ruddervoorde wonen. Chris, die eerder getrouwd was met Gudrun Baert, runde er een zaak in antiekreparaties. Maar er was daar ook een prachtige visvijver met een kantine voor de vissers en die moest worden uitgebaat. De vissers drongen aan en ik stemde ermee in om de kantine tijdens de weekends open te houden. Hoewel mijn grootouders ook café hielden, verklaarde mijn moeder mij zot en zelf stond ik er ook niet voor te trappelen. Maar gaandeweg begon ik er plezier in te vinden. Drie jaar later zijn we naar Hertsberge gekomen, en hebben we Het Oud Gemeentehuis overgenomen. Ik heb toen loopbaanonderbreking genomen om fulltime in het café aan de slag te gaan. Ik heb me die keuze nooit beklaagd.»

Het Oud Gemeentehuis heeft een zeer divers publiek. Van jong tot oud. Heel wat verenigingen hebben hier hun uitvalsbasis. Biljartclub Hoekstoters, wielerclub De Hertetrappers, schuttersvereniging De Herteschutters en voetbalploeg De Rode Duivels, waar ik voorzitter van ben. Ik kan best mijn mannetje staan. De jonge gasten zien mij als een soort moederfiguur. Op mooie dagen krijgen we veel fietsers over de vloer die de Bulskampveldroute volgen. Ook veel Oostkampse jongeren, waaronder de Chiro, zakken in het weekend naar hier af om een pintje te drinken of een spelletje biljart te spelen. Ik sta ervoor bekend 's avonds lang open te houden. Zeker tijdens de weekends. Chris houdt het café overdag open, maar sinds hij keelkanker gehad heeft doet hij het wat rustiger aan.
Hertsberge is een zeer levendig dorp is met veel actieve verenigingen die voor leven in de brouwerij zorgen. Met de kermissen zijn er ook altijd optredens in het café. Naast het café is er ook een zaaltje, dat vaak wordt aangevraagd voor kleinere feesten of communies.

Mariette : «We gaan elk jaar een dag of tien met vakantie. Chris en ik gaan graag eens uit eten. Daar kunnen we echt van genieten. We hebben geen vast adres. Mijn zoon Roddy heeft samen met zijn vrouw zijn eigen restaurant De Kartuizer in de Langestraat in Brugge, en dus gaan we af en toe naar daar. Roddy is mijn zoon uit mijn eerste huwelijk. Chris heeft ook een dochter uit een eerder huwelijk, Kim, die nu in Duffel woont. Ze werkt daar bij het OCMW en heeft met haar man twee kinderen. Ik heb Kim altijd op dezelfde manier behandeld als Roddy, ondanks het aanzienlijke leeftijdsverschil. Chris en ik verschillen aardig in leeftijd, elf jaar om precies te zijn, maar dat heeft nooit problemen opgeleverd. We wisten waar we aan begonnen, hé.»

Waar heb je Chris leren kennen ? Mariette : «Chris, die eigenlijk afkomstig is van Zottegem, had een leidende functie in een meubelfabriek. Ik was destijds voorman in een andere meubelfabriek. Toen de beide ondernemingen fusioneerden heb ik Chris leren kennen en ben ik voor hem gevallen. Zelf ben ik eigenlijk ook geen zuivere Ruddervoordenaar. Mijn vader is van Ruddervoorde, maar ik ben in Ieper geboren. Pas op mijn elfde ben ik in Ruddervoorde komen wonen.»

Wanneer werd de kanker bij Chris vastgesteld ?
Mariette : «In 2007. Er zaten kwaadaardige gezwellen op zijn stembanden. Het kwam tot een zware operatie waarbij zijn stembanden werden weggesneden. Chris bracht op anderhalf jaar tijd zeker 30 maanden in het ziekenhuis door. Omdat zijn lichaam het apparaat dat zijn stemgeluid kan versterken afstoot, zal hij moeten leren buikspreken. Niet meer of amper kunnen spreken is voor een dynamische en vitale mens als Chris een bijzonder zware klap geweest. Vergelijk het met een voetballer bij wie een voet wordt afgezet. De toekomst heb je nu eenmaal niet in de hand. Het leven kan van vandaag op morgen gedaan zijn. Mijn motto hangt aan mijn tapkraan : We zien wel...»
(Krant Van West-Vlaanderen editie Torhout - 26-02-2010)


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be