NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Olivier HELLEBUYCK


Catharina Dejonckheere, dochter van David, is in feite gedoopt als 'Ionchere'. We noemen haar toch 'Dejonckheere' omdat ze gans haar leven zo heette. Ze is overleden aan de pest in Oostkamp op 75-jarige leeftijd. Ze is NIET hertrouwd met Joannes Vercoutere uit Wingene, zoals men zou denken uit de staten van goed Wingene blzn. 28 en 119. Dit is een andere (jongere) Catharina Dejonckheere, ook dochter van een (andere) David (zie fiches Tanghe).

Het achterhalen van de afkomst van Olivier heeft zoekwerk gekost. Zijn geboorteakte is immers niet te vinden in de database van West-Vlaanderen. Uit de staten van goed weten we dat Olivier overleden is in december 1672. We kunnen echter zijn leeftijd niet halen uit zijn overlijdensakte, want deze akte is niet bewaard wegens een hiaat in de parochieregisters van Oostkamp.

Volgens de fiches Tanghe is de afstamming als volgt:
Michael H. => Gaspar H. senior => Gaspar H. junior => Olivier H.
Deze fiches zijn meestal zeer betrouwbaar, maar hier zitten ze fout. In werkelijkheid was Gaspar junior niet de vader maar de broer van Olivier, en dus is de afstamming:
Michael H. => Gaspar H. senior => Olivier H.

Gevonden in de staten van goed van Oostkamp:
- Olivier wordt vermeld in dossier n° 126, staat n° 140, december 1672, als zoon van Gaspar
- Zijn vrouw Cathelyne wordt vermeld in dossier n° 128, staat n° 194, oktober 1694, als dochter van David
Gevonden in de buitenpoorters van Kortrijk in de Roede van Tielt (1639 - 1720), door Jan Callens:
- Hellebuyck Olivier fs Jaspar buitenpoorter van 1638 tot 1661, nadien verzet op Oostkamp.
Olivier's vader is dus Gaspar, maar de vraag is: Gaspar senior of Gaspar junior?

Gaspar junior is gehuwd op 19.04.1614 in Wingene met Jacoba Traen. Hun kinderen zijn geboren vanaf 1617 in Tielt en Wingene. Bij die kinderen is er géén Olivier. Er is 3 jaar tussen hun huwelijk en hun eerste kind. Dat is ongewoon, en daarom heeft A.R. Tanghe verondersteld dat Olivier hiertussen past, en dat hij dus geboren is ca. 1615 als zoon van Gaspar junior. Maar als dat klopt zouden we normaal gezien de geboorte van Olivier moeten vinden in de registers van Tielt of Wingene, want die zijn goed bewaard. Dat we die geboorte niet vinden is een indicatie dat Olivier ouder is dan de parochieregisters.

Olivier is inderdaad de zoon van Gaspar senior en Elisabeth Neyrinck, want bij het overlijden van zijn moeder op 17.05.1630, wordt Olivier in de wezerijakte in Wingene vermeld als kind (boek Jo Patteeuw, blz. 68). De vermelde wezen zijn Olivier, Petrus en Carolus: deze drie waren dus jonger dan 25 jaar. Olivier wordt als eerste vermeld, hij zal dus de oudste van de drie geweest zijn en bijna 25 jaar, dus geboren ca. 1605. Petrus en Carolus zijn dan enkele jaren jonger, laat ons aannemen dat ze geboren zijn resp. ca. 1607 en 1609. De andere kinderen van het gezin waren geen wees meer in 1630, en dus ouder, m.a.w. geboren tussen 1591 en 1603 (volgens de fiches Tanghe huwden de ouders Gaspar senior en Elisabeth Neyrinck ca. 1590). De parochieregisters van Tielt beginnen in 1612, het is dus normaal dat geen enkele geboorte uit dit gezin gevonden kan worden.

Verder zien we dat 2 kinderen van Gaspar senior huwden met 2 kinderen van David Dejonckheere x Petronella Vanryckeghem:
- Carolus H. met Petronella Dejonckheere: Carolus huwde al in 1633, dus is hij zeker zoon van Gaspar senior
- Onze Olivier H. met Catharina Dejonckheere in 1641
Er is nog een huwelijk Jacoba H. met Jacobus Dejonckheere in 1650, maar we moeten opletten: dit is laat, en er was nog een jongere familie David Dejonckheere.

Nog enkele indicaties:
- Olivier's huwelijksgetuige was Petrus Hellebuyck, dat is zijn broer en effectief zoon van Gaspar senior
- Olivier was peter in 1649 bij de geboorte van David, zoon van zijn broer Carolus (Olivier's schoonzus Jacoba Traen was meter)

Olivier huwde pas op 36-jarige leeftijd in 1641 met Catharina Dejonckheere. Het zou dus kunnen dat het al zijn tweede huwelijk was. Die stelling wordt ondersteund door de volgende zeer merkwaardige ontdekking: Olivier had op 12.07.1639 in Tielt een kind Carola Ellebuc, bij een zekere Paschasia Cleppe. Zijn broer Carolus was peter. Bij de ouders staat er 'solutarum'. Dat is geen correct Latijn, het is een variant op 'solus/solutarius' (alleenstaand), dus Olivier en Paschasia waren niet getrouwd! Daarvoor zijn volgende verklaringen mogelijk:
- Bij nader inzien wilden ze niet trouwen, of ze mochten niet van hun familie.
- Paschasia Cleppe was een gehuwde vrouw.
- Olivier Hellebuyck was een gehuwde man. In dat geval moet zijn (eerste) vrouw overleden zijn 1639-1641, aangezien hij in 1641 huwt met onze voormoeder Catharina Dejonckheere.
In Tielt vinden we geen huwelijks- of overlijdensakten om één van deze stellingen te bewijzen.

De oudere broers en zussen van Olivier (kinderen van Gaspar senior en Catharina Dejonckheere) kennen we uit de poorterslijst van Tielt. Daarin worden 9 kinderen opgesomd, maar Olivier staat er niet bij. De reden is de verhuis van Olivier naar Oostkamp.

De eerste twee kinderen van Olivier Hellebuyck en Catharina Dejonckheere zijn geboren in Tielt: (Elisabetha in 1642 en Jaspar in 1644). De twee volgende kinderen zijn geboren in Oostkamp: (Petronella in 1647 en Catharina in 1649). Olivier is dus rond 1645 verhuisd van Tielt naar Oostkamp. De geboortes van de kinderen daarna kunnen niet gevonden worden: het moet in Oostkamp zijn, maar daar is van 1653 tot 1666 een hiaat in de doopakten.

Het eerste huwelijk van een (H)Ellebuyck in Oostkamp is in 1661 van Michael Ellebuick x Petronella Dewulf. Olivier is getuige. Wellicht gaat het om Olivier's broer Michael, die vanuit Tielt meegekomen was naar Oostkamp.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be