NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Joël Willy HOSTE


Joël en Leona hadden een dochter Elisabeth-Cyrilla-Maria-('Betty') Hoste (°Brugge 24.01.1952, advocate in Izegem). Zij huwde op 01.08.1975 in Ruddervoorde met de vlaams-nationalist Geert-Albert Bourgeois (°Roeselare 06.07.1951), die op 25.07.2014 minister-president van Vlaanderen werd. Joël was ook nog eens oom en peter van de stand-up komiek Geert Hoste ... kortom, Joël was een fameuze BV-verzamelaar!!
In zijn beroepsleven heeft Joël jarenlang drukkerij 'De Klokke' in de Sint-Elooistraat te Ruddervoorde uitgebaat. Hij is echter alom bekend uit de voetbalsport. In 2011 heeft hij zelfs de eerste Gouden Gerard gekregen voor zijn jarenlange inzet als voetballer, als trainer en als lid van het Provinciaal Comité van de Belgische Voetbalbond.

Teamloopbaan (veldpositie aanvaller):
1941-1943 Cercle Brugge
1943-1945 Daring Club Ruddervoorde
1945-1953 Cercle Brugge
1953-1954 Koninklijke Stade Kortrijk

Trainersloopbaan:
1954-1960 speler-trainer Daring Club Ruddervoorde
1955 Koninklijke Daring Club Ruddervoorde
1960-1962 speler-trainer Sportkring Voorwaarts Zwevezele
1962-1965 speler-trainer Voetbalclub Ardooie
1965-1966 speler-trainer Olympic Koolskamp
1966-1967 trainer FC Lichtervelde
1967-1969 trainer Koninklijke Daring Club Ruddervoorde

Ook volgend rijtje is indrukwekkend:
- Lid van verdienste van de KBVB
- 15 jaar voorzitter van K. Daring Club Ruddervoorde, nu erevoorzitter
- 10 jaar lid van het Provinciaal Comité West-Vlaanderen (4 jaar eerste ondervoorzitter)
- Lid van de Nationale Studiecommissie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Het begon voor Joël allemaal op een herfstige 1 november 1941. Regelmatig werden er op het Maleveld partijtjes voetbal gespeeld tussen de internen van het Sint-Lodewijkscollege en Sint-Leocollege. Ook Joël en zijn broer Lionel deden mee. De Cerclescouts Louis Baes en Louis Saeys zagen wel iets in het aanvallende talent van Joël Hoste. Amper 3 dagen later, op 4 november 1941, tekende de Ruddervoordenaar voor GroenZwart. De start van een leven in het teken van de voetbalsport.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Joël echter eerst bij Daring Ruddervoorde. Na de oorlog ging hij bij Cercle Brugge als rechtbuiten. In die tijd ging het echter van kwaad naar erger met Cercle. De geringe financiële mogelijkheden en de interne verdeeldheid bij het bestuur, eisten hun tol. Na een rampzalige start van het seizoen 1945-'46, bengelde groenzwart onderaan de rangschikking en degradeerde. Tijd voor verandering dus. De ploeg werd door elkaar gegooid en Joël greep zijn kans. De resterende 8 wedstrijden verdween hij niet meer uit de ploeg. Een geslaagd experiment in een voor de rest desastreus seizoen. De kwaliteiten van deze snelle rechtsbuiten (die soms ook als binnenspeler fungeerde) lagen vooral op het fysieke vlak. De Ruddervoordenaar scoorde ook gemakkelijk. Zijn keihard shot naar het doel terroriseerde menig doelman. Ondanks het feit dat Cercle de magere prestaties aan elkaar rijgde (de gewenste promotie naar de hoogste afdeling bleef uit), werd Hoste geselecteerd voor de nationale juniores onder leiding van de befaamde Engelse trainer Bill Gormlie.

De wedstrijden van de 'Entente Brugeoise', die vooral gespeeld werden als voorprogramma van bepaalde interlands, lieten Hoste proeven van het grote werk. Ook een wedstrijd met de West-Vlaamse selectie op 'De Klokke' is Joël bijgebleven. Vooral omdat hij toen de legendarische Stanley Matthews in levende lijve zag acteren. Hoste was het meest onder de indruk van de voetbalkennis van 2 coryfeeën van het Belgische voetbal : Louis Baes en Louis Versyp.
Nog een weetje: voor de trainingsessies reed Joël van Ruddervoorde naar Brugge met de fiets! Op matchdagen ging hij met de tram.

Vanaf het seizoen 1953-1954 werd Joël verhuurd aan Stade Kortrijk. In het zuiden van de provincie speelde hij een ijzersterk jaar aan de zijde van oude Cerclebekenden: Georges Debbaut en Bertje Lowyck. Na een uitstekend seizoen mocht hij bij Kortrijk blijven. Cercle stak echter een stok in de wielen en gebruikte Joël als pasmunt voor een overeenkomst tussen Cercle en brouwerij De Gomme. Joël werd speler-trainer van Daring Ruddervoorde in ruil voor het plaatsen van publiciteitsborden rond het plein van Cercle Brugge. Niet echt naar de zin van Joël, maar in die periode lag alle macht bij de vereniging en niet bij de speler.

Joël bouwde dan maar een carrière als speler-trainer op in West-Vlaanderen. Van 1954 tot 1960 bij Daring, van 1960 tot 1962 bij Zwevezele, van 1962 tot 1965 bij Ardooie en van 1965 tot 1966 bij Koolskamp. In 1966 hing hij de voetbalschoenen aan de haak en werd hij trainer bij Lichtervelde, om het jaar nadien Daring onder handen te nemen. Joël bleef Daring trouw en nam het voorzitterschap over. Een functie die hij 15 jaar volgehouden heeft. Joël was daarbij 10 jaar lid van het provinciaal comité. Pas in 2013 nam hij afscheid van het voetbal.

Sportief als hij was, had hij ook een voorliefde voor de fiets. Zo was hij stichter, secretaris en voorzitter van veloclub Riddersport. Hij was bestuurslid van veloclub Munckgalm en van wielertoeristenclub De Blauwe Wimpel. Zoals je ziet een bezig man, wat hem heel wat medailles en eretekens opleverde. "Konditie-Karakter-Kameraadschap": deze woorden krijtte ooit een Cerclebestuurder op het tactische bord. Woorden die Joël Hoste toepaste in zijn beroeps- en sportleven.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be