NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Joël Willy HOSTE


Joël en Leona hebben een dochter Elisabeth-Cyrilla-Maria-('Betty') Hoste (°Brugge 24.01.1952, advocate in Izegem). Zij huwde op 01.08.1975 in Ruddervoorde met de vlaams-nationalist Geert-Albert Bourgeois (°Roeselare 06.07.1951), die op 25.07.2014 minister-president van Vlaanderen werd. Joël was ook nog eens peter van de stand-up komiek Geert Hoste... kortom, Joël was een fameuze BV-verzamelaar!!

Joël heeft in 2011 de eerste Gouden Gerard gekregen voor zijn jarenlange inzet als voetballer, onder meer bij Cercle Brugge en Kortrijk, en als trainer. Hij was ook lid van het Provinciaal Comité van de Belgische Voetbalbond.

Veldpositie: aanvaller

Teamloopbaan:
1941-1943 Cercle Brugge
1943-1945 Daring Club Ruddervoorde
1945-1953 Cercle Brugge
1953-1954 Koninklijke Stade Kortrijk

Trainersloopbaan:
1954-1960 speler-trainer Daring Club Ruddervoorde,
in 1955,Koninklijke Daring Club Ruddervoorde
1960-1962 speler-trainer Sportkring Voorwaarts Zwevezele
1962-1965 speler-trainer Voetbalclub Ardooie
1965-1966 speler-trainer Olympic Koolskamp
1966-1967 trainer FC Lichtervelde
1967-1969 trainer Koninklijke Daring Club Ruddervoorde


Het voetbal loopt als een rode draad door het dagelijkse leven van Joël Hoste. Niet alleen overspande zijn spelersloopbaan maar liefst 25 seizoenen, ook volgend rijtje is indrukwekkend:
- Lid van verdienste van de KBVB
- 15 jaar voorzitter van K. Daring Club Ruddervoorde, nu erevoorzitter
- 10 jaar lid van het Provinciaal Comité West-Vlaanderen (4 jaar eerste ondervoorzitter)
- Lid van de Nationale Studiecommissie

Het begon voor Joël allemaal op een herfstige 1 november 1941. Regelmatig werden er op het Maleveld partijtjes voetbal gespeeld tussen de internen van het St.Lodewijkscollege en St.Leo. Ook Joël en zijn broer Lionel deden natuurlijk mee. Zowel Louis Baes als Louis Saeys zagen wel iets in het aanvallende talent Joël Hoste. Op 4 november tekende de Ruddervoordenaar voor groenzwart. De start van een leven in het teken van de voetbalsport.
Na de Tweede Wereldoorlog ging het van kwaad naar erger met Cercle. De geringe financiële mogelijkheden en de interne verdeeldheid, vooral bij het bestuur, eisten zijn tol. Na een rampzalige start van het seizoen 1945/46 bengelde groenzwart hopeloos onderaan de rangschikking. De degradatie kon niet meer vermeden worden. Tijd voor verandering dus.

De ploeg werd door elkaar gegooid en Joël greep zijn kans. De resterende 8 wedstrijden verdween hij niet meer uit de ploeg. Een geslaagd experiment in een voor de rest desastreus seizoen. De kwaliteiten van deze snelle rechtsbuiten (die soms ook als binnenspeler fungeerde) lagen vooral op het fysieke vlak. De Ruddervoordenaar scoorde ook gemakkelijk. Zijn keihard shot naar het doel terroriseerde menig doelman. Ondanks het feit dat Cercle de magere prestaties aan elkaar rijgde (de gewenste promotie naar de hoogste afdeling bleef uit), werd Hoste geselecteerd voor de nationale juniores onder leiding van de befaamde Engelse trainer Bill Gormlie. Ook de wedstrijden van de 'Entente Brugeoise' ,die vooral gespeeld werden als voorprogramma van bepaalde interlands, lieten Hoste proeven van het grote werk.

Ook een wedstrijd met de West-Vlaamse selectie op de 'Klokke' is Joël bijgebleven. Vooral omdat hij toen de legendarische Stanley Matthews in levende lijve zag acteren. Hoste, die later zelfstandig drukker werd, was het meest onder de indruk van de voetbalkennis van 2 coryfeeën van het Belgische voetbal : Louis Baes en Louis Versyp. Joël verplaatste zich trouwens met de fiets van Ruddervoorde naar Brugge voor deze trainingsessies !! Op matchdagen ging hij met de tram.

Na enkele mindere seizoenen verhuurde Cercle Hoste aan Stade Kortrijk. In het zuiden van de provincie speelde hij een ijzersterk jaar aan de zijde van oude Cerclebekenden : Georges Debbaut en Bertje Lowyck. Kortrijk wilde de aanvaller definitief inlijven maar Cercle had iets anders in gedachten. In ruil voor publiciteitsborden van een lokaal biermerk (!), verkaste Hoste terug naar Daring Ruddervoorde. Niet echt naar de zin van Joël, maar in die periode lag alle macht bij de vereniging en niet bij de speler.

Zijn mooiste prestaties als speler-trainer kwamen er echter in Zwevezele en Ardooie, waar hij promoties naar hogere provinciale afdelingen vierde.
Conditie-Karakter-Kameraadschap, deze woorden krijtte ooit een Cerclebestuurder op het tactische bord. Woorden die Joël Hoste toepaste in zijn beroeps- en sportleven.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be