NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Ivo VANHUYLENBROUCK


Ivo was het derde kind in het gezin van Lucas Van Huylenbrouck en Monica Dejonckheere dat dezelfde voornaam kreeg. De twee vorige Ivo's waren overleden als kind en telkens werd dezelfde voornaam opnieuw gegeven om het verdriet te vergeten. Deze opeenvolging van Ivo's veroorzaakte verwarring bij de burgerlijke stand.

De overlevende Ivo (III) emigreerde naar het Noord-Franse Lille. Daar huwde hij tweemaal. Voor zijn tweede vrouw Rosalie Brogé, was het al haar vierde huwelijk. Volgens Geneanet was Rosalie eerder gehuwd:
- op 19 april 1849 in Leuven met Désiré Verbruggen (°Merelbeke 18.01.1814 +Leuven 11.11.1851), 4 kinderen
- op 22 februari 1858 in Tournai met Désiré Uyttenhove (°Izegem 22.06.1821 +Lille 18.07.1870)
- op 02 december 1872 in Lille met Charles Benoit Vandekerckhove (°Ename 08.01.1826 +Lille 30.12.1873)

Uit de overlijdensakte van Ivo (III) in Lille leren we het volgende.
- De akte vermeldt een leeftijd van 66 jaar en 6 maanden. Dat stemt overeen met de leeftijd van zijn eerstgeboren en overleden broertje Ivo (I). Hij wordt 'Yves Vanheulenbroeck' genoemd, dat is inderdaad exact de schrijfwijze in de geboorteakte van Ivo (I). In Ivo's (III) huwelijksakte wordt ook de geboortedatum van Ivo (I) vermeld. Dat betekent dus dat Ivo (III) bij zijn emigratie naar Frankrijk een foutieve geboorteakte meegekregen heeft en dat hij door het leven gegaan is als 10 jaar ouder dan in werkelijkheid. Het betekent ook dat zijn tweede vrouw Rosalie niet 3 maar 13 jaar ouder was dan hem.
- Als beroep staat vermeld 'empercheur'. Dit woord vind je niet in het gewone woordenboek. Het is een beroep in de textielindustrie (ouvrier qui est chargé du séchoir dans les filatures de lin au mouillé).
- De aangifte gebeurde door twee neven, Théodore Vanheulenbrouck (garçon brasseur, 28 j.) en Henri Vanheulenbrouck (tisserand, 26 j.). Zij zijn zonen van Ivo's broer Charles-Louis.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.589 personen (individuals, personnes) dd. 24 maart 2019 - site: http://lanssens.be