NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Josephus/Judocus-('Joos') MEERE


Het koppel Judocus Meere x Joanna Delaere heeft een groot nakomelingenschap met de naam Meire, tot op vandaag. Niet te verwonderen dat veel genealogen geïnteresseerd zijn in de afkomst van Judocus. Hierover is op het stamboomforum Geneanet grote verwarring. Er zijn 2 strekkingen, met allebei meerdere aanhangers (kopieerders).

1. Is het deze Josephus/Judocus, zoon van Cornelius Meere?
Deze zoon van Cornelius Meere x Margareta Pieters noemen we "Josephus/Judocus", omdat hij gedoopt is op 14.11.1687 met de naam JOSEPHUS en op 24.01.1738 overleden is met de naam JUDOCUS. Hierover is geen twijfel, omdat er in zijn overlijdensakte staat "Judocus, zoon van Cornelius, 50 jaar oud". Vader en leeftijd kloppen perfect en er bestaat geen leeftijdsgenoot die verwarring kan zaaien. Het gaat dus om een persoon die gedoopt werd als Josephus en door het leven gegaan is als Judocus. Een naamsverwarring tussen Josephus en Judocus is niet uniek. In de gewone omgang zegt men Jos en Joos. Op die manier is hij de grootste kanshebber als echtgenoot van Joanna Delaere. Helaas wordt in zijn overlijdensakte wel een vader, maar geen echtgenote vermeld!! Dat is erg jammer, want het lijkt alsof hij ongehuwd was. Als we echter de voorgaande en nakomende akten lezen, blijken er 2 geschriften te zijn. De ene schrijver is zeer volledig, de andere is soms kortweg. Wij hebben pech, maar het is dus mogelijk dat Josephus/Judocus toch gehuwd was.
We hebben nog meer pech: Josephus/Judocus en zijn zus Catharina waren jonge wezen en toch werd er geen staat van goed opgemaakt.

2. Of is het zijn neef, zoon van Franciscus Meere?
Die neef is Judocus Meere, geboren op 10.07.1672 in Ursel als zoon van Franciscus Meire x Livina Verellemans. Ook hier zou zijn overlijdensakte onmiddellijk uitsluitsel gegeven hebben (leeftijd en echtgenote). Helaas is zijn overlijdensakte onvindbaar. De begrafenisregisters van Ursel zijn onvolledig. Ook hier werd geen staat van goed opgemaakt na het overlijden van de ouders, omdat Judocus het enige overblijvende kind was.

Eén zaak is wel zeker: Cornelius en Franciscus zijn broers, dus over de grootouders bestaat geen twijfel.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om meer inzicht te krijgen, zoeken we alle huwelijksgetuigen, peters en meters, zowel van de onbekende Judocus Meere, als als van zijn zoon Jacobus Meire.

- Verlovingsgetuigen van Judocus x Joanna Delaere (1709): Petrus Desmet & Catharina Meere (Josephus/Judocus heeft een volle zuster Catharina, °1691).
- Huwelijksgetuigen van Judocus x Joanna Delaere (1709): Joannes Dekeysere & Christina Vanpeteghem (x Jacobus Lybaert).
- Peter en meter van hun dochter Ursulina (1710): Philippus Vercruyssen & Passchasia Verwilst.
- Peter en meter van hun zoon Jacobus (1712): Jacobus Lybaert & Judoca Meire (is een nicht van beide kanshebbers, °1688).
- Peter en meter van hun zoon Joannes (1716): Joannes Sutterman & Christina Van Peteghem (x Jacobus Lybaert).

- Verlovingsgetuigen van Jacobus x Laurentia Vanlaeke (1735): Christophorus Vanwassenhove & Elisabetha Dhoest.
- Huwelijksgetuigen van Jacobus x Laurentia Vanlaeke (1735): Judocus Meire (de onbekende) & Joanna Braeke.
- Peter en meter van Judocus Joannes (1736): Judocus Meire (de onbekende) & Joanna Broeckaert.
- Peter en meter van Petrus Joannes (1737): Petrus Van Laeke & Joanna Delaere (vrouw van de onbekende Judocus).
- Peter en meter van Joanna Petronilla (1740): Joannes Meire (broer van Jacobus) & Petronilla Van Hecke.
- Peter en meter van Joannes Franciscus (1742): Joannes Van Laecke & Anna Maria Huysman.
- Peter en meter van Maria Catharina (1745): Jacobus Van Laeke & Catharina Meire (zuster van Josephus/Jacobus, leefde tot 1774).
- Peter en meter van Josephus (1746): Josephus De Witte & Maria Verheye.
- Peter en meter van Ignatius (1749): Christophorus Pauwels & Joanna Verhye.

Alle staten van goed van Ursel werden uitgepluisd, maar die geven geen extra argumenten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Conclusie over de vraag: is Joos (x Joanna Delaere) de zoon van Cornelius Meere of van zijn broer Franciscus Meere?

Doorslaggevend is Catharina Meere. Zij is verlovingsgetuige in 1709 en meter in 1745. In die tijd is er maar één Catharina Meere in Ursel en zij is de dochter van Cornelius. De gezochte Joos is dus haar volle broer, de man die wij Josephus/Judocus noemen omdat hij gedoopt is als Josephus, maar door het leven ging als Judocus, in de omgang genoemd 'Joos'.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be