NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Francisca VERDUYN


Voor Francisca Verduyn werd nooit een geboorteakte opgemaakt bij de burgerlijke stand. We waren immers in 1797. De Franse bezetter voerde een felle strijd tegen de katholieke kerk. De priesters moesten hun erediensten verrichten in het geheim. In 1796 werd in elke gemeente een burgerlijke stand opgericht voor registratie van geboorten en overlijdens, en voor het afsluiten van de huwelijken. Maar de eerste jaren zagen veel gelovige burgers dat niet zitten. "Een huwelijk wordt toch afgesloten voor God" vonden ze, "en niet bij de burgemeester". Zo werden in de periode 1796 - 1802 een aantal geboorten, huwelijken en overlijdens niet opgegeven bij de burgerlijke stand, maar wel kerkelijk bezegeld en geregistreerd door de pastoor.
Als bewijsstuk nodig voor haar huwelijk met Louis, werd een 'acte van klaerblijkentheyd' opgemaakt door de vrederechter van Torhout. Waarschijnlijk is deze akte gebaseerd op het doopregister van de parochie Lichtervelde.

Louis ondertekende zowel met "L. de noo" als met "Louis denoo". Hij en Francisca woonden in de 'Lichterveldestraete' (wijk Veld) te Zwevezele.
Louis en Francisca moeten verstandige ouders geweest zijn, die hun kinderen een uitstekende opvoeding gegeven hebben: hun kinderen en kleinkinderen hebben zich opgewerkt als welstellende burgers.

We vonden de handtekeningen van de kinderen in notarisakten van 1871 (Zwevezele) en van 1888 (Wingene).


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.589 personen (individuals, personnes) dd. 24 maart 2019 - site: http://lanssens.be