NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Ernestus Ludovicus Petrus DENOO


Ernest werd kanthandelaar in opvolging van zijn ouders. Via die handel leerde hij zijn vrouw Marie-Therese kennen in het verre Haaltert bij Aalst. Marie-Therese had immers een broer Clement Vanden Bruele, die kanthandelaar was op de Dorpsplaats van Haaltert. Ernest werkte nauw samen met zijn schoonbroer. In de bevolkingsboeken van 1911-1920 lezen we plots dat er in de winkel in de Brugsestraat te Zwevezele niet meer uitsluitend kant verkocht werd, maar ook koloniale waren. Deze diversificatie kan wijzen op expansie, maar het kan ook uit noodzaak geweest zijn omdat de verkoop van kantstukken na de oorlog teruggevallen was.

In 1899 huwde de halfbroer van Ernest - Alphons Denoo - in Oostrozebeke met de drukkersdochter Alida Hoste. De drukkerij kreeg de naam 'Vrouw Denoo-Hoste' en heeft veel postkaarten uitgegeven, die je vandaag nog vindt in veilingen. Zo begon Ernest zelf ook postkaarten van Zwevezele uit te geven. Die zijn eerder zeldzaam: waarschijnlijk heeft hij geen eigen drukpers gehad, maar werden ze gedrukt bij zijn halfbroer.

Helaas is de samenwerking van Ernest met zijn schoonbroer Clement, op dramatische wijze fataal afgelopen. Bij een van zijn bezoeken aan Haaltert is Ernest op een rijdende trein tussen 2 wagons gevallen toen hij het toilet wou opzoeken. Weduwe Maria-Theresia verhuisde daarop naar de Lange Vilolettenstraat 60 in Gent, waar ze samenwoonde met haar zoon Albertus.

In het archief van notaris Vermeersch te Zwevezele vinden we dat Ernest tweemaal een woning aangekocht heeft in de Bruggestraat.
- Op 10.02.1909 leende hij 6.000 frank à 3,5% rente bij zijn suikertante Maria-Ludovica Denoo voor de aankoop van een eerste woning.
- Op 06.08.1918 (nog tijdens de oorlog) kocht hij opnieuw een woning in dezelfde straat en leende daarvoor op 20.09.1919 een bedrag van 25.000 frank à 3,5% bij de Raiffaisenkas. Aangezien hij die lening pas aanging een jaar na de aankoop, kunnen we vermoeden dat de zaken kort na de oorlog niet zo goed draaiden als voordien.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.538 personen (individuals, personnes) d.d. 1 augustus 2023 - site: http://lanssens.be