NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Maria-Theresia [VANDEN BRUELE]


'Ernest' werd handelaar via zijn moeder, die zelf geboren was als winkeliersdochter. Marie-Therese had een broer Clement Vanden_Bruele die kanthandelaar was op de Dorpsplaats van Haaltert bij Aalst. Op die manier koos Ernest dus ook voor de kanthandel en hij werkte nauw samen met zijn schoonbroer.
In de bevolkingsboeken van 1911-1920 lezen we plots dat er in de winkel in de Brugsestraat te Zwevezele niet meer uitsluitend kant verkocht werd, maar ook koloniale waren. Blijkbaar was de verkoop van kantstukken sterk teruggevallen, misschien door de 'Groote Oorlog' 1914-'18. Helaas is Ernest's goede samenwerking met zijn schoonbroer op dramatische wijze fataal afgelopen. Bij een van zijn bezoeken aan Haaltert is Ernest op een rijdende trein tussen 2 wagons gevallen toen hij het toilet wou opzoeken.
Weduwe Maria-Theresia verhuisde naar de Lange Vilolettenstraat 60 in Gent, waar ze samenwoonde met haar zoon Albertus.

In het archief van notaris Vermeersch te Zwevezele vinden we dat Ernest tweemaal een woning aangekocht heeft in de Bruggestraat.
- Op 10.02.1909 leende hij 6.000 frank à 3,5% rente bij zijn suikertante Maria-Ludovica Denoo voor de aankoop van een eerste woning.
- Op 06.08.1918 (nog tijdens de oorlog) kocht hij opnieuw een woning in dezelfde straat en leende daarvoor op 20.09.1919 een bedrag van 25.000 frank à 3,5% bij de Raiffaisenkas. Aangezien hij die lening pas aanging een jaar na de aankoop, kunnen we vermoeden dat de zaken kort na de oorlog niet zo goed draaiden als voorzien. We weten niet of Ernest toen nog eigenaar was van de eerste woning.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.841 personen (individuals, personnes) dd. 21 mar. 2020 - site: http://lanssens.be