NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Rachel Julia DENOO


Andre is in 1962 te Oostende hertrouwd met Nora-Frederica Gheyselinck (°10.06.1938).
Over Rachel lazen we in 2010 in De Krant van West-Vlaanderen de volgende teksten, het eerste deel bij haar overlijden, het tweede deel bij de afbraak van haar huis.

Rachel was een echte volksfiguur die vergroeid was met de Konterdam. Ze werd geboren op 23 november 1930. Tot haar 14de ging ze naar de Sint-Lodewijksschool, recht tegenover de winkel van schilder- en onderhoudsproducten van haar ouders. Daarna volgde ze nog twee jaar humaniora, maar dat laatste jaar deed ze zelfs niet volledig uit om haar ouders in de winkel te kunnen helpen. Na de oorlog hadden haar ouders het immers bijzonder druk, doordat ze nogal wat opdrachten kregen om oorlogsschade te herstellen. Toen haar vader Achiel in 1954 overleed, zetten moeder Bertha en Rachel de zaak samen verder. Begin de jaren zeventig viel het schilderen weg, maar werd wel parfumerie, opzet en schoolgerei bijgenomen. Zowat alles was er in de winkel te verkrijgen. Toen moeder Bertha in 1986 overleed, zette Rachel de zaak alleen verder. Ze was een harde werker en hield daarbij rekening met moeders motto 'kwaliteit voor alles'.

Wijlen Rachel Denoo bediende haar vele klanten niet alleen met liefde, maar sloeg ook graag een praatje. De middagpauze gebruikte ze om haar boodschappen te doen en dagelijks een bezoekje te brengen aan het graf van haar ouders. Daarnaast genoot ze ook van de drukte die de school tegenover haar winkel met zich meebracht. Vaak was ze bij het sluitingsuur van de school aan de drempel van haar winkel te vinden om een praatje te slaan met ouders of leerkrachten. Ze was voor een stuk vergroeid met de school en was bevriend met de zusters. Zelfs toen deze naar het hoofdklooster in Rumbeke terugkeerden, bleef ze een heel nauw contact onderhouden. Toen in januari 2002 de euro werd ingevoerd, besloot Rachel de winkel te sluiten. De overschakeling zag ze immers niet zitten. Maandag 31 december 2001 werd haar laatste werkdag. Daarmee werd een punt gezet achter ruim 70 jaar Huize Denoo op de Konterdam.

Rachel trok zich terug in het huis naast haar winkel. Een trombose in april 2008 bracht haar eerst in de campus Serruys van het AZ Sint-Jan, waarna ze in het Belgisch Zeeinstituut voor Orthopedie revalideerde, om opnieuw in het ziekenhuis terecht te komen. Aansluitend was ze anderhalf jaar lang het zonnetje in huis van woon- en zorgcentrum De Boarebreker. Ondanks haar optimisme is Rachel vorige week overleden na een heelkundige ingreep. Ze laat haar zoon Marc en twee kleinkinderen Lynn en Mario achter.

HUIS DENOO WEG UIT STRAATBEELD
Begin augustus deed Mario Goudesone met behulp zijn vader Marc en een kraan de afbraak van de vroegere winkel van wijlen Rachel Denoo op de Konterdam, op de hoek van de Kerklaan en de Guido Gezellestraat. Rachels kleinzoon Mario bouwt op dezelfde plaats een hedendaagse woning waar hij zelf in zal wonen. «Zo blijft de familietraditie overeind», zegt Mario.
Elke Konterdamnaar deed vroeger wel eens inkopen in de buurtwinkel die zich tegenover de Sint-Lodedewijksschool bevond. «Mijn overgrootouders Achiel Denoo en Bertha De Brabandere startten met De Gouden Klok, want zo heette de winkel oorspronkelijk, in 1928», weet Mario Goudesone. «De eerste jaren verkochten ze er voornamelijk schilder- en onderhoudsproducten. Bertha stond in de winkel, Achiel schilderde onder andere boten van reders en ging bij velen aan huis. Oma Rachel kwam als 16-jarige in de winkel en zette na het overlijden van haar vader in 1954 Huize Denoo verder met haar ma. Toen ook die overleed, stond grootmoeder tot de invoering van de euro in 2002 haar mannetje. Sindsdien stond de winkel, waar zo goed als alles te koop was, leeg. Rachel bleef nog een tijdlang achter de winkel wonen, omdat ze er maar niet van kon scheiden. Uiteindelijk verhuisde ze naar het aanpalende huis. Enkele jaren geleden bleek een opname in een rusthuis noodzakelijk en toen duidelijk werd dat grootmoeder niet meer naar huis terug zou keren, besliste mijn zus Lynn naar de woonst langs de Guido Gezellestraat 20 te verhuizen. Zowel mijn vader als grootmoeder stonden achter die beslissing. Begin 2010 overleed Rachel uiteindelijk op 80-jarige leeftijd.»

«Bleef de vraag wat er met het hoekpand moest gebeuren. Verkopen lag bij veel familieleden moeilijk. Daarom vroeg vader of ik het zag zitten om hier te komen wonen, wat inderdaad het geval was. Mijn pa Marc weet waarover hij spreekt en bezorgde nuttige tips rond renovatie en nieuwbouw. Na overleg met architect Piet Thomas bleek afbreken en nieuwbouw de enige oplossing. Eerst moest de enorme inboedel verwijderd worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de hele winkel zat van boven tot onder volgestouwd met koopwaar. Omdat er nooit een uitverkoop was gehouden nam dat veel tijd in beslag. Eind juli startte uiteindelijk de voorbereidende afbraakwerkzaamheden en begin augustus werd de site helemaal opgeruimd. Zo zijn we klaar voordat de kinderen van de Sint-Lodewijksschool terug naar school moeten. Het is de bedoeling meteen daarna met de nieuwbouw te starten. Doordat ik alles zelf doe, zal het twee jaar duren voor alles is afgewerkt. In mijn woning zal een plaatsje voorzien zijn waarbij de geschiedenis van de site wordt geschetst.»


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be