NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Leander LANSSENS


De variante familienaam 'Lamsens' was tijdens de jaren 1800 courant geworden in Rumbeke. Leander, een echte 'Lanssens' had met dit probleem te kampen toen hij van 1858 tot 1862 in Rumbeke woonde. In die 5 jaar had hij 5 kinderen en alle vijf werden ze als 'Lamsens' ingeschreven. Hij kon het niet verifiëren, want hij was ongeletterd. Geen van deze vijf hebben afstammende naamdragers, er is dus toch geen nieuwe tak van de 'Lamsens' ontstaan. Het achtste kind Julianus - na de Ledegemse periode opnieuw geboren in Rumbeke - was dan toch een 'Lansens', zij het met één s, maar ook zonder afstamming.

Leander was tot 1862 zwingelaar in Rumbeke en in Ledegem, daarna wever in Rumbeke en ten slotte boerenknecht in Yonnes (Frankrijk). Hij is per toeval overleden te Menen in de Rijselstraat nr 127.

We ontdekten dat hij als kind wel een probleemgeval was.
Het eerste bekende probleem was op zondag 27 oktober 1844 in Ardooie. De 14-jarige Leander kreeg ruzie met een zekere David Naert, en diende hem een slag toe met een stuk ijzer. Een bloedende wonde en een proces zijn het gevolg. Bij vonnis van 22 februari 1845 werd hij te Brugge bedacht met 10 dagen gevangenisstraf. De proceskosten bedroegen 19 francs en 25 centimen. Wanneer Leander zich 3 dagen later aanbood bij de gevangenis te Brugge werd zijn persoonsbeschrijving genoteerd: 15 jaar (!), dienstknecht, 1 meter 53, blond haar, gewoon voorhoofd, blauwe ogen, gewone neus en mond, ronde kin en ovaal gezicht.

Op zaterdag 15 mei 1847 liep het weer fout. Het waren de jaren van hongersnood in onze streken door sterke bevolkingsgroei en door mislukte aardappeloogsten. Leander steelt een brood bij bakker De Muyter in Brugge, en wordt gesnapt. Wat wij nu zouden beschouwen als een kleinigheid, enigzins te verzachten als je honger hebt, en zeker niet zo erg als de vechtpartij uit 1844, is in die tijd een zwaar misdrijf, ook voor een 17-jarige. Leander wordt bedacht met 3 maanden gevangenis !!


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be