NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Renatus Alphonsus ('Rene') LANSSENS


René was nog geboren in Ardooie, maar zijn leven speelde zich af in Vichte. Hij woonde eerst even in Deerlijk, in de Hoekstraat, maar later in de ouderlijke hoeve te Vichte, Mekeirleweg 8. Hij was ook gemeenteraadslid, en stichter van de boerengilde in Vichte.

De gemeentenaam 'Vichte' wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1119 en is afgeleid van de naam 'Vichtebeek', die nu officieel de 'Kasselrijbeek' heet. Het is een kleine deelgemeente van Anzegem, minder dan 3 km in doorsnede. Het dialect leunt eerder aan bij het Oost- dan bij het West-Vlaams. Toen de familie Lanssens er zich vestigde in 1902, waren er 1.370 inwoners. Toen waren er nog op de Kasselrijbeek nog 2 watermolens: een korenmolen uit de elfde eeuw en een oliemolen uit het begin van de 18° eeuw. Er waren welgeteld 28 industriearbeiders, m.a.w. iedereen leefde er van de landbouw. De familie Lanssens bleef dit doen tot op vandaag, maar rondom hen werd het dorp in de jaren 1900 geïndustrialiseerd tot een textielcentrum. De eerste twee textielbedrijven werden opgericht door Adolf & Aloïs Steverlinck, en door Ivo Bekaert. Zij zetten weldra honderden thuiswevers aan het werk. Gedreven door de grote ondernemingszin die typisch is voor de streek, beginnen velen zelfstandig te werken: in 1964 zijn er 63 textielondernemingen met samen 3.162 werknemers op een bevolking van 3.058 inwoners!! Na dit tijdperk begint een productiviteitsslag met de lage-loonlanden, die tot op vandaag voortwoedt.

Net zoals bij zijn vader indertijd, moest er ook bij Rene gezorgd worden voor de opvolging met vijf zonen en een dochter.
Dion startte met een kleine boerderij in Vichte. Eron deed hetzelfde in Petegem, Leon ook in Vichte, Gaston in Tiegem, en Simonne met haar man Frans Demeurie in Yvegem (= Ingooigem). Odilon, de jongste, nam de ouderlijke hoeve over.

Op het bidprentje van René lezen we dat hij van een krachtige eik een hulpbehoevende grijsaard werd. Volgens het bidprentje van Augusta was zij een sterke, maar ook tere vrouw, die altijd iets tegen haar had.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be