NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jan-Paul LANSSENS


Jan werkte bij Plastics Deceuninck waar hij in mei 2018 met pensioen ging. Via zijn hobby is hij echter een bekende Westvlaming.
Op vrijdag 26 januari 2007 verscheen in 'De Weekbode' een interview met Sabine Maes, echtgenote van Jan Lanssens. Dit is de integrale tekst:
____________________________

Jan Lanssens heeft momenteel de handen vol als solist èn productieleider bij 'Kunst Veredelt'. Terwijl de première van 'De Bedelstudent' nadert, gingen we even praten met mevrouw Lanssens, die er net als haar man een boeiend leven op na houdt.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
«Mijn vader had een bloeiende couturierzaak in Tielt. Al van kleinsaf ging ik daar steevast helpen. Op een dag moest ik helpen tijdens het musicalstuk 'Peegie', waar Jan optrad. Van het één kwam al snel het ander. Zes maanden later waren we al getrouwd. Voor veel mensen, waaronder ook mijn schoonouders, klonk dat veel te snel. Maar we zijn nog steeds samen. Al zou ik het mijn kinderen zeker afraden om op korte termijn zo'n grote stap te zetten.»

Wat doe je in het dagelijkse leven?
«Ik ben verantwoordelijke van de strijkwinkel in de Noordstraat te Roeselare. Het is een sociaal project, waarbij langdurig werklozen kunnen doorgroeien op de reguliere arbeidsmarkt. Ik doe het nu al voor het vierde jaar op rij en ik doe het erg graag. Daarvoor was ik 9 jaar zelfstandige in strijken en retoucheren, maar dat heb ik opgegeven.»

Waarom?
«Het werd te zwaar. Ik was bezig van 's morgens vroeg tot een stuk in de nacht en soms stak Jan ook een handje toe. Maar het werd te veel. We leefden naast elkaar en het was niet meer haalbaar. Na een tijd hebben we besloten om ermee te kappen. Ik heb het altijd graag gedaan en ik heb er geen spijt van, maar de beslissing om te stoppen is één van de beste geweest uit mijn leven.»

Maar moest je opnieuw van nul beginnen?
«Het was een heuse verademing. We waren blij dat we er vanaf waren. Op de eerste dag dat ik zei dat ik ging werken, werd de muur in de winkel opnieuw gesloopt en werd er, zoals voordien, een garage van gemaakt. Al snel ging ik in een kledingzaak in Kuurne aan de slag. Stilzitten is niets voor mij en ik was blij dat ik weer kon werken nadat ik gestopt was. Na een tussenjob las ik een advertentie dat ze een verantwoordelijke zochten voor een strijkwinkel in Roeselare. Zo ging de bal aan het rollen. Toch krijg ik nu nog veel vragen van mensen of ik nog retouches kan doen, maar het is te arbeidsintensief. Ik heb het er niet meer voor over. Alhoewel, zeg nooit nooit. Maar het is toch teveel geweest.»

Je man zat anders ook niet stil.
«Al van voor we getrouwd waren, is hij bijzonder actief in het toneelmilieu. Daar had ik verre van een probleem mee. We maakten ook tijd voor elkaar. Ik was het toneel al gewend van kleinsaf aan. Sommige stukken kende ik haast uit het hoofd. Zelf heb ik ook een tijdlang meegedaan aan een operette, maar ik zong te vals om goed te worden (lacht). Bovendien is dat niet zo simpel met twee kinderen. Toch ben ik hem altijd blijven steunen.»

Kan je zijn agenda nog bijhouden?
«We spreken gelukkig goed af. Maar in het toneel kruipt er altijd veel werk. Regelmatig wordt hij gevraagd in Tielt of Kortrijk. Sinds kort heeft hij ook zijn nieuwe musical afgewerkt. 'De Tiende Man' heeft zo'n vier jaar gekost om op papier te staan en volgend jaar volgt de première met 'Kunst Veredelt'. Dat stuk komt er samen met Willy Van Cauwenberghe, de man die meer dan vijftien jaar geleden 'Peegie' in 'De Spil' hielp brengen. Zijn laptop sleurde hij werkelijk overal mee naartoe. Hij was er altijd mee bezig, zelfs op reis.»

Zijn jullie grote reizigers?
«We maken graag een weekenduitstap naar Londen of Parijs. Meestal is dat niet te ver, want ik ben niet op mijn gemak in een vliegtuig en Jan heeft geen rijbewijs. Ja, dat komt omdat hij altijd gewend was dat ik reed en uiteindelijk kwam het er niet meer van. Jan kan niet autorijden en ik ben niet goed in mijn banen. Samen in de auto lukt dat echter vlekkeloos (lacht)! Tijdens onze weekenduitstapjes gaan we keer op keer naar een musical kijken. Vroeger legden we zelfs bussen in naar Londen en Scheveningen. We zijn echte musicalfreaks. Jammer dat ik niet graag vlieg, of we hadden al lang eens Broadway bezocht in New York. Dat is als een droom.»

Hebben jullie dan nog tijd voor hobby's?
«Ik kook enorm graag. Van moussaka tot lamsragout, ik kook alles graag. Mijn man helpt dan al eens een handje mee. De kookmicrobe heeft onze zoon overgenomen, want hij is een vaste kok in 'Bistro Novo'. Ook onze dochter is handig in de keuken. De toneelmicrobe hebben ze wel niet overgenomen, maar de interesse wel. Ons leven draait vaak rond toneel, musical en muziek. Dat laatste hebben onze kinderen ook mee. Als we een musicalcd opleggen, wat regelmatig gebeurt, zeggen onze kinderen daar niets op. Enkel als ze hun muziek opleggen, durven wij dan wel al eens tegenpruttelen (lacht).»


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be