NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jacobus VERPLANCKE


Het huwelijk van Jacobus en Maria hebben we niet gevonden, maar hun verloving was in Aartrijke. De getuigen waren Arnoldus Mueleniser & Petrus Vandamme.
De peters en meters van hun kinderen waren:
- Maria in 1694: Dominicus Vandamme & Helena Lievens
- Laureyns in 1698: Adriaen Snyssen (?) & Agnes Byenens
- Agatha in 1701: Alexander Rijeule (?) & Maria Talloen (?)
- Joannes-Baptista in 1705: Joannes Licke (?) & Elisabeta Vandecloster (?)

Aangezien de verloving in Aartrijke was, is meestal minstens één van beiden - in de eerste plaats de vrouw - geboren in Aartrijke.
De enige geboorte die te Aartrijke in aanmerking komt is die van Maria Vandamme, °Aartrijke 20.04.1664 (*Aartrijke 22.04.1664), dochter van Joannes en Martina Moyaert. Haar leeftijd van 25 jaar bij het huwelijk klopt perfect met de leeftijd van meerderjarigheid. Anderzijds is haar huwelijksgetuige Petrus Vandamme, en niet haar vader Joannes Vandamme (die kan uiteraard overleden zijn). Verder kunnen we de peters en de meters van de kinderen niet linken. Ook wordt Maria's leeftijd niet vermeld in haar overlijdensakte.

In Maria's overlijdensakte in 1736 te Zedelgem staat vermeld dat ze op dat moment weduwe was. Jacobus is dus overleden vóór 1736, normaal gezien in Zedelgem. Aangezien hij in 1732 en 1734 al geen peter meer was van de kinderen van Joannes, zal het vóór 1734 geweest zijn. Anderzijds was Jacobus in 1730 nog huwelijksgetuige van zijn zoon Joannes. Hij is dus overleden 1730-1734. In de zeer summiere parochieregisters van Zedelgem is zijn overlijden niet vermeld.

Voor Jacobus vinden we geen passende geboorte in Aartrijke. In Zedelgem daarentegen is er één perfect passende geboorte van Jacobus Verplancke, °Zedelgem 08.11.1665 (*10.11.1665), zoon van Christianus en Antonia Schrijvers. Johan Verplancke neemt aan dat dit correct is. We kunnen echter geen peters of meters linken.

We stellen vast dat er in dezelfde periode nog een andere Jacobus Verplancke kinderen heeft bij Maria Vandycke. Maar die is bekend: zijn dochter Anna zal in 1730 huwen met onze voorouder Joannes Verplancke. Hij is het dus zeker niet.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be