NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Gustave Emile LANSSENS


Het huwelijk van Gustaaf met Emma in Westrozebeke vond plaats om 3 uur in de voormiddag ! Misschien was dit toch een verkeerde notitie van de dienstdoende ambtenaar.
Als beroepen vonden we voor Gust: winkelier, herbergier (1894), klompenmaker (1895-1900) en marktkramer. In 1901 trachtte hij het geluk te bereiken en trok voor 4 jaar alleen naar Amerika. Hij werkte er in de vleesindustrie van Chicago, bij Ford, in de landbouw, ... maar toen hij aan Elodie een cheque opstuurde om haar overtocht te betalen weigerde ze, en Gustaaf keerde terug naar België.
Gustaaf was een zeer speciale persoon. Van karakter was hij autoritair en van gezindheid een hevige liberaal die streed tegen de katholieken. Hij is de stichter van de handel in gordijnstoffen in de Roeselaarse Ooststraat. Gustaaf sloeg een grote commerciële slag na de oorlog '14-'18. Toen hij in 1914 moest vluchten naar Frankrijk liet hij al zijn koopwaar, in dozen verpakt, achter bij een landbouwer. In 1918 bleek de ganse voorraad nog intact: Gustaaf kon als enige uit de streek onmiddellijk zijn gordijnhandel heropstarten en werd er rijk mee.

Volgens kleinzoon Pierre Verlynde is Elodia Vuylsteke via haar moeder Melanie Deforche verwant aan de Franse revolutionair Robespierre (Maximilien de Robespierre, °Arras 06.05.1758 +Parijs 28.07.1794). Een diamanten broche uit die tijd, werd over de generaties doorgegeven aan Ernestine-Bibiane Lanssens (°1894), en is nu in het bezit van Bibiane Verlynde. Een snelle opzoeking leert dat Melanie Deforche kleindochter is van Marie-Louise Poirier (°1781), notarisvrouw in Zuidschote en dochter van een Parijse advocaat. Alle andere voorouders van Melanie Deforche stammen uit West-Vlaanderen.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be