NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Patrick-F.-E. LANSENS


Vijf jaar na zijn diploma van licenciaat, behaalde Patrick Lansens in 1991 aan de VUB de graad van Doctor in de Scheikunde, met een proefschrift van 166 bladzijden: "Determination of methylmercury in environmental samples by headspace gaschromatography with microwave induced plasma detection".
Als 24-jarige kwam hij in 1988 op de zesde plaats van de socialistische lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Koekelare. Hij kreeg zoveel voorkeurstemmen dat hij ineens schepen werd. Op 30-jarige leeftijd werd hij de eerste socialistische burgemeester van Koekelare en ook de jongste burgemeester van Vlaanderen. Na de verkiezingen van 1999 werd hij bovendien volksvertegenwoordiger voor de socialistische partij in het Federaal Parlement, als opvolger van Johan Vande Lanotte, toen die minister werd. Zo werd hij in het Parlement één van de zeldzame figuren die een diploma bezit in de exacte wetenschappen. Bij de federale parlementsverkiezingen van 18 mei 2003 behaalde Patrick Lansens als tweede opvolger 7.351 voorkeurstemmen op de lijst SP.A-Spirit. Hij bleef volksvertegenwoordiger tot 2005. Door de sterke achteruitgang van zijn partij kreeg hij in 2010 geen plaats meer op de kamerlijst.
Vandelanotte zorgt echter voor zijn discipelen: vanaf 2012 is Patrick de coördinator van het project het Economisch Huis in de haven van Oostende.
Marleen was verpleegster tot 30.06.2000, sindsdien is ze zonder beroep.

Op 2 april 2010 verscheen volgend artikel in de Krant van West-Vlaanderen.
Op zijn 24e werd hij na zijn eerste verkiezing meteen schepen, op zijn 30e pronkte hij met de titel 'jongste burgemeester van Vlaanderen'. Hij was de eerste socialistische burgemeester van Koekelare. We hebben het natuurlijk over Patrick Lansens, doctor in de scheikunde, nog altijd maar 45 jaar, maar nu al een routinier.
Hoe belandde jij in die tijd, als 24-jarige knaap met een doctoraatsdiploma in het vooruitzicht, in de gemeentepolitiek ?
Patrick Lansens : "Ik ben volledig uit eigen beweging in de politiek gestapt, zonder familiale banden. In maart 1988 stapte ik op toenmalig SP-voorzitter Roger Meersseman af met de vraag om toe te treden tot het bestuur. Dat was met voorbedachten rade met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in dat najaar. Ik kreeg de zesde plaats, behaalde het tweede meeste stemmen en werd meteen schepen. Dat was niet evident om te combineren met mijn doctoraatsstudies. Gelukkig ontlastte Roger mij van de zware bevoegdheden."
Waarom koos je voor de socialisten ?
Patrick Lansens : "Mijn familie was wel socialistisch gezind, maar er werd aan tafel vooral gesproken over opkomen voor de kleine man. Ik heb zelf bewust gekozen voor het socialisme. In een maatschappij vallen altijd mensen uit de boot en voor die mensen wilde ik kiezen."
Jij kon carrière maken in het academische wereldje. Heb je die keuze voor de politiek nooit beklaagd ?
Patrick Lansens : "Toen ik burgemeester werd, moest ik een fundamentele keuze maken. Ik was ondertussen doctor geworden en docent scheikunde aan de VUB. Toch had ik niet echt een keuze. Wat doe je als je als 30-jarige de kans krijgt om burgemeester te worden ? Je kunt niet anders dan dit aanpakken. De lonen van burgemeesters lagen toen nog veel lager dan nu. Daarom heb ik dat mandaat enkele jaren gecombineerd met een job op het kabinet van minister Vande Lanotte en later minister Peeters. Ik heb mijn keuzes nooit beklaagd. Ik ben geen persoon om veel terug te blikken, de toekomst telt. Ik heb in die vijftien jaar burgemeesterschap de universiteit nooit gemist."
Terugblikken is toch wat we nog even doen. Over welke beslissing van de afgelopen 15 jaar heb je het beste gevoel ?
Patrick Lansens : "Ik heb in het algemeen voldoening over de afgelopen 21 jaar. Ik hoor overal van mensen dat Koekelare een mooie gemeente geworden is, dat Koekelare leeft. Ik durf stellen dat onze gemeente de laatste twintig jaar serieus geëvolueerd is. Ik denk aan de dorpskernvernieuwing in de sociale sector, de aandacht voor de deelgemeenten. Als ik toch één realisatie eruit moet pikken, neem ik cultuurzaal De Balluchon waar ik terecht heel fier op ben en waar we jarenlang aan gewerkt hebben. Zo'n zaal is iets nieuws, een unieke opportuniteit. Een straat vernieuwen is niets nieuws."
Wat was de moeilijke beslissing die je ooit nam ?
Patrick Lansens : "Als ik een dossier moet kiezen, is het de aankoop van Huis Proot. Restauratiedossiers zijn altijd omstreden, ook binnen de meerderheid. Dit was het enige dossier in die vijftien jaar waar een wisselmeerderheid nodig was. Eén persoon uit de meerderheid stemde tegen de aankoop, terwijl de oppositie pro stemde. Over andere dossiers is er ook discussie, maar dat moet binnenskamers blijven. Ik ben niet zo voor de opendebatcultuur."
Heb je één dossier of beslissing waar je spijt van hebt ?
Patrick Lansens : "Er is geen enkel dossier waarvan ik denk dat we het anders hadden moeten aanpakken. Als ik mocht herbeginnen, zou ik net dezelfde aanpak hanteren, alleen zou ik het nog meer vastberaden doen. Ik ben een weg ingeslagen qua beleid en qua coalitiepartner en dat was de goede weg. Ik zou dit opnieuw zo doen, maar dat betekent niet dat er geen andere goede wegen zijn. Ik heb nog geen enkele beslissing beklaagd."
Wat is je beste eigenschap als politicus ?
Patrick Lansens : "Ik denk gedrevenheid, perfectionistisch willen zijn, passie ook. Als je die eigenschappen niet hebt, kun je dit geen vijftien jaar volhouden. Dat merken we genoeg als we kandidaten zoeken voor de verkiezingslijsten. Ik ben veeleisend voor een ander, maar ook voor mezelf. Ik weet dat, misschien ben ik zelfs te veeleisend voor anderen."
Wat is je grootste tekortkoming als politicus ?
Patrick Lansens : "Het feit dat ik eerder introvert van nature ben, hoewel ik al geëvolueerd ben. Ik gedij niet goed in grote massa's, maar dat is een publiek geheim. Het is wel een handicap die ik al mijn hele leven meesleur. Ik probeer dit gebrek te compenseren met dossierkennis. Anderzijds schep ik voldoening in het feit dat je niet noodzakelijk een dorpsfiguur moet zijn om stemmen te halen in lokale politiek."
Heb je in die vijftien jaar politieke tegenstanders ontmoet waarvoor je veel respect hebt ontwikkeld of waarmee je graag in discussie treedt ?
Patrick Lansens : "Ik heb voor iedereen respect, maar ik kan niet meteen één persoon opnoemen. Ik zou niet weten wie te zeggen. Toch heb ik veel respect voor mensen die blijven volhouden, mensen die een uitvoerend mandaat nastreven en daar niet in slagen. Daar heb ik respect voor, want die mensen hebben ook die passie voor de politiek."


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be