NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Maria Martha LANSSENS


Maria en Oscar wonen in een gezellig huis in de St-Amandsstraat, op de grens met Meulebeke. Begin 2002 konden ze hun diamanten huwelijksjubileum vieren.

Maria Lanssens was altijd een bezige bij. Zij werd geboren in een gezin van vijf kinderen waarvan er in 2002 nog vier in het leven zijn. «Als jong meisje moest ik helpen bestellen in onze herberg De Sportkring, tegenover de kerk in Ingelmunster waar nu de Riva gevestigd is.» Eenmaal getrouwd trok Maria naar de fabriek.
Toen de oorlog uitbrak werd Oscar verplicht om naar Duitsland te gaan werken en Maria trok met haar man mee. «We hebben er samen 14 maanden gewerkt. Daarna moesten we van de Duitser verhuizen naar het Franse Laon waar we nog één jaar bleven. Later heb ik nog gewerkt tot mijn zestig jaar in de firma Beaulieu waar ik toezichtster was op de fabricage van tapijten.»

Oscar Vandemaele werd geboren in een gezin van zes kinderen waarvan Oscar in 2002 de enige overlevende was. «Ik liep school in Meulebeke maar ook deels in Oostrozebeke. Eenmaal de schooltijd voorbij trok ik zoals heel veel leeftijdsgenoten van toen naar een of andere vlasser om er werk te vinden. Ik bleef liefst 35 jaar als vlasser aan de slag om later nog eens enkele jaren te werken als textielarbeider en nog eens tien jaar in de agrarische sector als opzichter van proefvelden die in opdracht van de Staat werden aangelegd bij verschillende boeren in de provincie. Op 65-jarige leeftijd kon ik eindelijk met pensioen gaan.»

Oscar was niet alleen een harde werker, zijn leven lang was hij ook een verwoed vinkenier. Niettegenstaande zijn hoge leeftijd houdt Oscar nog altijd enkele vinken, al neemt hij al sinds 1992 niet meer deel aan zangwedstrijden.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.538 personen (individuals, personnes) d.d. 1 augustus 2023 - site: http://lanssens.be