NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Daniel-Gerard-Joseph LANSENS


Daniël bekleedt een kaderfunctie bij Belgacom in Roeselare, waar hij projecten coördineert en mogelijke problemen oplost. Daarnaast is hij voorzitter van de vzw Memorial Benny Vansteelant die de 'Powerman-duatlon' organiseert en hij is peter van de Torhoutse Bloso-mountainbikeroute 'De Vlaamsche Leeuwen'.

Daniël Lansens, die ooit zelf aan duatlons deelgenomen heeft en nog altijd een enthousiaste fietser is, vertelt in de Krant van West-Vlaanderen van 28.05.2010: «Elke dag fiets ik naar mijn werk in Roeselare, heen en terug. Weer en wind deren me niet. Zelfs als het pijpenstelen regent, fiets ik.»
De Memorial Benny Vansteelant, met start en aankomst op de Markt van Torhout, begint met de recreatieve jeugdreeksen. Om 15 uur heeft de eigenlijke Powerman plaats. Torhoutenaar Joerie Vansteelant, de meervoudige wereldkampioen, is de grote favoriet. In de wedstrijd ter ere van zijn overleden broer Benny wil hij - net als bij de eerste editie in 2008 - heel graag de overwinning pakken. Wat hem volgens Daniël Lansens hoogstwaarschijnlijk ook zal lukken.
Ben je supporter van Joerie ?
"Uiteraard ! Elke Torhoutenaar zou er fier op moeten zijn om een wereldkampioen in zijn stad te hebben. En dit in een sport die niet onderschat mag worden, want duatlon is als combinatie van hardlopen en fietsen een loodzware discipline. Het is vreemd dat de populariteit van de duatlon zo beperkt is en dat de triatlon - met zwemmen erbij - wél meer aanslaat. Wellicht weten veel sportliefhebbers niet goed wat duatlon precies inhoudt. Ze staren zich blind op voetbal en wielrennen. Ik vind dat bijzonder jammer."
Hoe ben je in het wereldje van de duatlon terechtgekomen ?
"Begin jaren negentig, toen ik nog in Antwerpen werkte, nam een collega geregeld aan triatlons deel. Niet zonder succes trouwens. Ik kreeg zelf zin om die sport in competitie te beoefenen, maar het zwemmen stond me tegen. Toen ik hoorde dat er zoiets als duatlon bestond, besloot ik om het erop te wagen. Fietsen was al jaren mijn ding, maar van hardlopen had ik geen kaas gegeten. Ik ben beginnen trainen en in 1994 ben ik voor het eerst aan de start van een duatlon gekomen. Dat werd een ware ramp (lacht). Maar ik ben blijven oefenen en geleidelijk aan begon het lopen beter te vlotten. Ik werd ook opvallend slanker - voorheen woog ik bijna 100 kg - en dat motiveerde me om door te zetten. Toen ik 40 jaar geworden was en dus net bij de veteranen uitkwam, boekte ik mijn beste resultaten. Door aan wedstrijden deel te nemen, leerde ik de toen nog jonge Benny Vansteelant kennen. Mijn vrouw Kristien supporterde voor mij en Benny's moeder Rosanne Borra voor haar zoon. Zo kwamen Kristien en Rosanne met elkaar in contact. Toen ik jaren later hoorde dat Benny graag in Torhout een duatlon had gewild, besloot ik aan de kar te duwen. Zo heb ik in 2005 de Houtland Duatlon helpen organiseren. En in 2008 - na de tragische dood van Benny op 14 september 2007 - de eerste Memorial Benny Vansteelant."
Zijn overlijden, de nasleep van een zwaar ongeval op training, kwam totaal onverwacht.
"Vreselijk. Hij was in het ziekenhuis vlot aan het herstellen, dus had niemand dit zien aankomen. Het was een enorme klap. Uiteraard vooral voor zijn familie, maar ook voor ons. Als ik de beelden bekijk waarop Benny na een duatlon geïnterviewd wordt en ik zijn stem hoor, krijg ik koude rillingen. Hij kon elke wedstrijd perfect analyseren. Hij droomde ervan om de duatlon populair te maken en de jeugd zo veel mogelijk aan het sporten te krijgen. Die droom proberen we met de Memorial Benny Vansteelant waar te maken."
Op welke wijze kan de duatlon ooit aan populariteit winnen ?
"Dat zal tijd en energie vergen. Niets forceren ! Misschien moeten we in de toekomst van elke duatlon een soort Vlaamse kermis maken, want veel mensen houden van zo'n ongedwongen sfeertje. Duatlon dient dus méér te worden dan enkel hardlopen en fietsen. We moeten er een aantal gezellige nevenactiviteiten rond breien."
Hoe belangrijk vind je sport ?
"Uitermate belangrijk. Ik fiets elke dag met de mountainbike naar mijn werk in Roeselare, heen en terug. Ook als het water giet. Ik vind regen en wind eigenlijk zelfs leuk om te trotseren. Fietsen neemt de stress weg. Zelfs na een zware werkdag kom ik na mijn fietsritje van Roeselare naar Torhout ontspannen thuis : ideaal om de zorgen van me af te schudden. Ik kan er niet genoeg op hameren hoe belangrijk gezonde beweging voor iedereen is. Jammer dat de overheid dat blijkbaar onvoldoende beseft, want ik stel vast hoe slecht veel fietspaden er nog altijd bij liggen. Ze zijn meestal te smal, worden zelden of nooit schoongemaakt en bij sneeuw in de winter worden ze niet geruimd. Ooit wil ik een brochure samenstellen met een resem voorbeelden van hoe het niet moet en een aantal aanbevelingen om de fietspaden veilig en comfortabel te maken."
Je bent peter van de mountainbikeroute De Vlaamsche Leeuwen die aan de sporthal start.
"Dat klopt. Ik controleer geregeld of alle bewegwijzering er nog is. Ik speel al een tijdje met de gedachte om een tweede Torhoutse mountainbikeroute van een dertigtal kilometer uit te stippelen, waarvan het parcours onder andere Groenhove zou aandoen. Dat traject zou ik de Benny Vansteelant-route willen noemen. Ik hoop dit samen met het stadsbestuur te kunnen realiseren. Het zou een mooi postuum eerbetoon zijn aan een van de grootste sporters die Torhout ooit gehad heeft."


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 23.291 personen (individuals, personnes) dd. 8 december 2018 - site: http://lanssens.be