NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jacobus Francies LANSSENS


Jacques werd geboren als Jacobus-Francies Van De Rostyne. Hij was het kind van de ongehuwde "Regina Van De Rostyne, jonge dogter, oud vijfentwintig jaeren, gebooren en spinnerse tot Cluyzen, die bij gevalle gelegen is ...". Regina's familienaam 'Vandewoestijne' werd dus uitgesproken als 'Vanderostyne'. Jacques werd gewettigd tot 'Lanssens' op vierjarige leeftijd, toen zijn moeder huwde met de weduwnaar Pieter Lanssens. Bij de geboorte van Jacques was Pieter echter nog in zijn eerste huwelijk. Jacques zal dus vermoedelijk geen 'Lanssens-bloed' gehad hebben.

Jacques is op het ogenblik van zijn huwelijk in 1862 schipper. Ook in 1863 is hij nog schipper, met woonplaats in de wijk 'Terdonck' te Evergem. Van 1864 tot maart 1868 woont hij in Jumet in "le hameau dit Lagasse". Daar is zijn beroep houilleur (mijnwerker). Maar op 23 april 1868 vinden we hem in de bevolkingsboeken van Harelbeke. Hij vestigt zich in de wijk 'Wulvenhoek'.
Harelbeke brengt hem geen geluk: einde 1869 verliest hij op 10 dagen tijd twee kinderen: Alexander (1,5 jaar), en Leonie (3,5 jaar). Dit wordt gecompenseerd door de geboorte van twee nieuwe kinderen: Henri (1870) en Bertha (1872). Op 18 februari 1874 verhuist de ganse familie naar Kortrijk. Daar wonen ze in de 'Chemin de Deerlijk', en het beroep van Jacques is 'salinier'. Er worden nog 5 kinderen geboren, en op 14 juni 1881 ook een doodgeboren meisje. Bij Jacques' overlijden in 1885 was hij gedomicilieerd in de 'Rue de Staceghem' in Kortrijk. Marie-Therese overleed in de 'Keer de la Flamande' (tegenwoordig: 'Keer der Vlamingstraat'), huis nummer 4.
Finaal is de zoon Henri de enige van gans het geslacht uit de jaren 1600 in Gullegem, die de naam 'Lanssens' heeft doorgegeven.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.538 personen (individuals, personnes) d.d. 1 augustus 2023 - site: http://lanssens.be