NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Michel Jerome LANSSENS


Michel had een schilderswinkel in de Krekelstraat 123 in Izegem. In 1939 vonden we in Harelbeke nog als beroep voor Michel: vischhandelaar, en voor Martha: herbergierster. In 1968 was hun adres nog in de Vlietmanstraat nr 6 in Izegem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Michel gedeporteerd naar het kamp van Buchenwald-Dora. Buchenwald zelf was een concentratiekamp waar in totaal 238.979 mensen opgesloten geweest zijn in vreselijke omstandigheden. Van dat aantal kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 11.000 Joden. De gevangenen waren chronisch ondervoed, en ca. 10% van hen leed aan open tuberculose. Veel gevangenen moesten bivakkeren in de open lucht. Er gebeurden ook medische experimenten.

Dora was een annex aan het kamp van Buchenwald. Het was een ondergrondse fabriek, waar in totaal (naast andere nationaliteiten) ca. 2.500 Belgische politieke gevangenen als slaven ingezet werden bij de productie van de eerste raketten uit de geschiedenis: de V1 en de V2. De naam van Michel Lansens (met één s) werd teruggevonden op de "lijst-Arolsen" onder nummer 117001. Hij behoorde tot een groep die in februari 1945 overgebracht was vanuit Gross-Rosen naar Dora. Voor het geheel van het Dora-complex kwamen ongeveer 1.400 gevangenen (dus meer dan de helft) om het leven. Michel behoorde tot de gelukkige kleine helft die de verschrikking overleefd hebben.

De lijst is opgesteld in het hoofdkwartier van de internationale Opzoekingsdienst van het Internationale Rode Kruis, dat zijn zetel heeft in Arolsen, een Duits stadje op een kleine 50 km ten westen van Kassel (adres: Grosse Allee 5-9, D 3548 Arolsen). Bij deze dienst zijn alle mogelijke gegevens omtrent de concentratiekampen en de gevangenen samengebracht. De "Arolsen-lijst" is opgesteld aan de hand van "Dora-fiches" en werd op 19 mei 1950 overgemaakt aan de Belgische Opzoekingsdienst.
http://www.getuigen.be/Getuigenis/3den/d-Hainaut-Brigitte-Somerhausen-Christine/Nl/tkst.htm


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be