NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Francois LANSENS


Frans is geboren als 'Lansens' met één s, maar ondertekende zijn akten met Lanssens. Hij werd hierin gevolgd door de burgerlijke stand, want zijn vier kinderen worden opnieuw 'Lanssens' zoals hun grootvader. Hij hield herberg in de wijk 'Veld' in Zwevezele. Vanaf 1901 wordt als beroep vermeld: 'handelaar in vee', en voor Julia: 'herbergierster'. Hun laatste adres was Steenstraat nr 20 in Aartrijke.

Frans overleed na een langdurige ziekte. Zijn bidprentje beschrijft hem als: "Een bonkige kerel, ruw van schors, maar goed van inborst, een graaggeziene kameraad, gemakkelijk en gemoedelijk in de omgang. Beschikkend over een goede dosis mensenkennis, wist hij hoe de mensen voor zijn zaak aan te pakken. Hij was niet zodanig aan het geld gehecht om er niet, voor een andermans plezier, afstand te kunnen van doen."

Frans kon in zijn tienerjaren zijn krachten nog niet goed doseren. Op zijn 17 jaar was hij eens betrokken bij de vernieling van de tuinafsluiting van een zekere Jan Vankeirsbilck. Voor dit feit werd hij door de rechter bij verstek opgezadeld met 8 dagen gevangenis, gelukkig voorwaardelijk voor de duur van vijf jaar.
Nauwelijks één jaar later liep het echter goed mis. Eerst raakte Frans in een vechtpartij betrokken, waarin hij samen met zijn broer Richard, partij vormde tegen een zekere Henri Govaere en Camiel Deblaere. In de rechtszitting van 23 april 1897 werd laatstgenoemde vrijgesproken, en Henri Govaere kwam er van af met 26 frank boete. Maar Frans en Richard Lanssens hadden blijkbaar harder geslagen, want zij kregen elk een maand gevangenis. Frans werd hiervoor gearresteerd in Egem op 23.08.1897, de volgende dag overgebracht naar Brugge en vandaar naar de gevangenis van Gent tot 22.09.1897.
Nog in hetzelfde jaar 1897 werd Frans Lansens ook in Kortrijk veroordeeld tot één maand voor slagen en verwondingen. Frans verbleef hiervoor van dinsdag 15.03.1898 tot donderdag 14.04.1898 in 'Het Pandreitje' te Brugge.
In beide dossiers krijgen we zijn persoonsbeschrijving, en die is niet éénduidig: «19 jaar, 1 meter 66, blond haar, blauwe ogen, ovaal gezicht, ronde kin, gezonde gelaatskleur, rode vlek op de rechterwang en ook onder het linker schouderblad» klopt in beide gevallen. Maar in 1897 heeft hij kleine oren, een kleine neus en een kleine mond. In 1898 zijn het grote uitstaande oren, een grote neus en een gewone mond.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.509 personen (individuals, personnes) d.d. 1 maart 2023 - site: http://lanssens.be