NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Antoon STIJNEN


Antoon woonde tot zijn 19½ jaar bij zijn vader en zijn 2 broers te St-Truiden in de "Tongersesteen" n° 92. Zijn moeder was al overleden toen hij 8½ jaar was. Op 01.04.1932 verhuisde hij naar de Liedekerkestraat n° 127 in St-Joost-ten-Node (Brussel). Hij huwde een jaar later in Brussel, maar het is toch met een Truiense.

Bij zijn aankomst in de grootstad bezat Antoon geen cent. Eerst reed hij als bakkersgast op een loodzware bakfiets dag in dag uit door de heuvelachtige straten van Brussel, en bracht het brood bij de klanten thuis. Enkele jaren later kon hij zich verbeteren door in dienst te treden bij het grootwarenhuis L' Union Economique (in de volksmond: "den économique"), een arbeiderscoöperatieve. Hij bleef brood thuisbezorgen, maar vanaf dan met paard en kar. Het paard wist waar de klanten woonden en stopte overal vanzelf. Wanneer Antoon floot, zette het weer aan.
De Tweede Wereldoorlog knakte zijn gezondheid. Antoon werd verplicht tewerkgesteld in Duitsland en deed er een zware ziekte op. Hij woog nog amper 43 kg toen hij in ziekteverlof naar huis gestuurd werd om een zware maagoperatie te ondergaan. Zodra hij weer op de been was, dook hij 8 maanden onder, tot het einde van de oorlog. Zijn gezondheid werd echter nooit meer als vroeger, hij had blijvend last aan de maag.

Er werd dus uitgekeken naar een haalbare job, en in 1951 stichtte Antoon met zijn vrouw in St-Joost-ten-Node een winkel van tweedehandsboeken. Niettegenstaande de openbare bibliotheek aan de overzijde lag, werd de winkel een bloeiende zaak, want de mensen kwamen voor Antoon, en ze bleven rond hem hangen met hun wederzijdse verhalen. Antoon was trouwens erg soepel in de zaken: iemand die een boek gekocht had voor bv 20 frank, mocht het enkele weken later terugbrengen en kreeg 15 frank terug. Toen Antoon op 68 jaar overleed, kon Anne-Marie moeilijk de zaak alleen blijven runnen zonder opvolger, en werd alles uitverkocht.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be