NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Anna Colleta DEVRIESE


Joannes en Anna-Colleta (het staat met dubbele 'll' in haar doopakte) woonden in de herberg "De Swarten Hoop" te Loppem.

Joannes en Anna Devriese zijn gehuwd tussen mei en september 1797, tussen de overlijdensdatum van Petronella Wylandt die overleed in het kinderbed, en 9 maanden vóór de geboorte van het eerste kind in het tweede huwelijk. Ruddervoorde is de meest logische plaats voor het huwelijk, en dit zal ook kloppen om de volgende reden:
- De burgerlijke stand van Ruddervoorde start in het jaar V (september 1796). Hierin is het huwelijk niet opgenomen, m.a.w. ze hebben niet willen trouwen voor de wet. In de Franse periode (1793-1815) gebeurde het vaak dat geboorten, huwelijken of overlijdens niet werden aangegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het nieuwe regime werd niet zomaar goedschiks aanvaard en velen waren niet op de hoogte van de nieuwe voorschriften (ze woonden afgelegen, moesten de kost verdienen, konden niet lezen of kenden geen Frans).
- De parochieregisters in het rijksarchief lopen tot einde 1796. De daaropvolgende parochieregisters mochten we van pastoor Eddy Van Maele gaan raadplegen in de pastorie van Ruddervoorde, maar die blijken pas te starten in oktober 1797. Er is dus een hiaat, juist in de periode waar we zoeken.

Voor alle zekerheid werden toch ook diverse omliggende gemeenten gecheckt, vooral Oostkamp (= kantonhoofdplaats), Ruddervoorde, Loppem, en Waardamme, maar zonder resultaat. Ook in de "Genealogie Devriese" werd het huwelijk niet gevonden, en evenmin bij de stamboomzoekers Hilde Bellegeer uit Roeselare en Tony Ballegeer uit Canada.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.851 personen (individuals, personnes) d.d. 7 mei 2024 - site: http://lanssens.be