NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Jacobus (niet_zeker_zv_Joos) LAMPSENS


Is Jacobus een zoon van Joos uit Koolskamp? Hierover werd geen enkele aanwijzing gevonden in de geschriften.

Deze hypothese is gebaseerd op het grote DNA onderzoek uit 2017, waaraan 14 La(m)ns(s)en(s) deelgenomen hebben. Luc Lansens uit Koksijde (°1949) heeft hetzelfde DNA als de deelnemers van de Stam Koolskamp. Zijn oudste opgezochte voorvader is Andreas Lanssens die huwde te Gullegem in 1673. De huwelijksleeftijd in die tijd was gemiddeld 25 jaar. Dan zou Andreas geboren zijn omstreeks 1648. We vinden in Koolskamp één passende Andreas Lanssens, geboren in 1642 als zoon van Jacobus en Elisabeth Dewinter. In dat geval zou Andreas een eerste maal gehuwd zijn op 31 jarige leeftijd, wat aanneembaar is.

Vervolgens moeten we met zijn vader Jacobus aansluiten op de Stam Koolskamp. In die generatie kan dat alleen wanneer Jacobus, naast Willem Lampsens, een andere zoon zou zijn van Joos Lamsin. In die hypothese zou Jacobus net als Willem geboren zijn in Zwevezele als Lampsens.
- ALLE datums kloppen en de DNA klopt.
- Toch blijft het een gok, want we kunnen evengoed een andere link bedenken via gelijk welke NN. Lanssens, bv. nog een andere (onbekende) zoon van Joos, bv. een broer van Joos, enz.
Hoe dan ook, als de hypothese niet klopt, hebben we slechts een kleine fout gemaakt, geen fundamentele fout, want de DNA liegt niet.

Jacobus woonde met Elisabeth Dewinter op 't Hof van Hulsenaere in Koolskamp van 1640 tot 1678 (cfr. boekje oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, blz. 122). Daarom is het raar dat we daarna van geen van beiden het overlijden vinden in de alfabetische tabellen van Koolskamp. Deze tabellen zijn echter zeer onzorgvuldig opgemaakt. Misschien staan hun overlijdens er toch in, en vinden we ze later nog.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.538 personen (individuals, personnes) d.d. 1 augustus 2023 - site: http://lanssens.be